Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

woensdag 8 mei 2013

Van Lauwersoog naar de Kieler fjord


We zijn inmiddels op de Oostzee aangekomen. Van Lauwersoog naar Norderney hadden we (te) weinig wind, zodat de motor grotendeels het werk heeft gedaan. We waren op tijd binnen om de dodenherdenking op de Dam via een internetverbinding op de I-phone te kunnen volgen. De volgende dag stond er een behoorlijke deining, waardoor de zeilen bij weer weinig wind erg klapten. Dus maar weer naar beneden. Pas bij de oversteek van de Weser kwam de (koude) wind door, maar toen belandden we ook in een dichte mist die pas bij Cuxhaven weer optrok. Lekker zeilen, maar ook turen in de mist. We waren erg blij met de combinatie van kaartplotter (waar zouden de boeien moeten liggen?), radar (liggen ze ook op die plaats?), AIS (waar varen de grote schepen?) en onze nieuwe actieve radarreflector, waardoor we voor andere schepen goed zichtbaar zijn. De gigantische boeien waren pas op 30 meter afstand zichtbaar en de loeiende grote scheepvaart hebben we niet gezien.

In Cuxhaven was, evanals dat in Norderney het geval was, ruim plaats. De volgende dag verder over de Elbe naar Brunsbuttel en daar  via het Noord-Oostzee kanaal verder naar Rendsburg.  En almaar mooi zelfs warm weer! Wat boffen we. We zien het NOK nu in een ander jaargetijde, bomen deels in bloei, deels nog kaal en veel bruin riet langs de oever.

In Rendsburg hebben we ons getrakteerd op een dagje fietsen op onze nieuwe vouwfietsen. Vorig jaar hebben we de stad uitgebreid bezocht, nu  dus het omringende platteland. Glooiend, boerderijen en kleine dorpjes. En geen sterveling te zien.

Ook fijn dat we de fietsen nu kunnen gebruiken voor het doen van boodschappen. We bouwen onze fietsjes dan gewoon om tot boodschappenwagens en crossen zo door de supermarkt.

Vandaag zijn we weer vertrokken uit Rendsburg en via de sluizen in Holtenau de Kieler fjord opgevaren, waar we nu in Möltenort liggen, een verzorgd klein badplaatsje.

Evenals in de andere havens zijn ook hier de mensen bezig hun boot over te varen naar de zomerligplaats en wordt er druk geklust om de mast weer in goede staat overeind te krijgen. Een vreemde ervaring, die we van vakanties niet kenden. En dan nu... een typisch Duits plaatje: