Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zaterdag 27 mei 2017

2. Westwaarts hoppend langs de Zuid-Bretonse kust

Na al het geklus in La Roche Bernard trakteren we ons op een dagje Vannes, een prachtig oud stadje met stadswallen, 40 km vanaf La Roche Bernard. Een voordeel dat we de auto hier hebben. De haven van Vannes maakt zich op voor de feestelijkheden rond de week van De Golf van Morbihan, waarin lokale klassieke zeilschepen de plaatsjes aan de Golf aandoen en in Vannes eindigen.  

Vannes

 Dinsdag varen we naar Arzal. Daar is geen dorp, maar alleen een zeer grote haven, net achter de dam in de Vilaine. De sluis in deze dam is die dag dicht, omdat in droge periodes zoals nu, het zoutgehalte van het rivierwater te hoog wordt. En dat vindt het waterbedrijf pal achter de sluis (hoe verzin je het) niet leuk. Het wordt duidelijk tijd voor een sluis, waarbij zout en zoet water min  of meer gescheiden blijven. Werk voor de Nederlandse ingenieurs!
Haven van Arzal

In Arzal heeft de zeilmaker geen tijd om de laatste stukjes zwaar doek aan de door mij gemaakte bimini te maken. Maar hij is wel zo vriendelijk om zijn ruimte en apparatuur ter beschikking te stellen. Zelf service dus. Wij happy.



De volgende dag persen we ons door de overvolle sluis en genieten van een rustig tochtje naar La Trénité sur Mer.



We dachten daar – met toestemming van de havenmeester – een mooie ligplaats te hebben verworven, maar helaas…er is een regatta, de haven is vol en de vaste ligger kwam ’s avonds terug, dus wij aan een mooring. Maar dan wel bijna in de invaart van de haven. Met ankerlicht en twee stroboscooplichtjes aan de pilon op het hek en voor aan de voorstag geven we een duidelijk signaal aan de binnenvarende wedstrijdjachten.

De vloot van wereldrecord varende maxitrimarans die aan de regatta meedoen. 

Wij hebben niet door dat het de volgende dag Hemelvaartsdag is en dat dus de Fransen ook vrij hebben, en we plannen argeloos een trip naar een favoriet eilandje Ile Groix. Het wordt een mega lekker ruimewinds tochtje in 30 graden, bijna tropisch. Wat boffen we toch met zo’n mooi weer in onze eerste week. Meestal beginnen we met koude dagen met ijsmutsen en zo.  Bij aankomst blijkt het haventje van Ile Groix echter barstensvol met schepen te zijn en dus wijken we uit naar het bij Lorient gelegen Port Louis, een klein volledig ommuurd stadje aan de vaste wal, bakermat van de handel naar  India en China, de Indische Compagnie.

Port Louis

We fietsen bij 33 graden naar de rivier Étel, zo’n 12 km naar het oosten. Echt genieten van het licht glooiende landschap, de telkens weer verrassende doorkijkjes op een droogvallende binnenzee/baai, en …. van de lekkere tussenstopjes op terrasjes voor ons natje en droogje.

de baai van Locmalo
zicht op het eiland Groix vanuit de stadsmuur van Port Louis


Zodra het laag water is duiken de Fransen naar de drooggevallen plekken om daar te gaan ‘pêcher a pied’, voetvissen. Hoe het werkt weten we nog niet precies, maar we zien wel veel harkjes na afloop in de auto’s verdwijnen.

voetvisser in actie

De rivier Étel heeft strand en duin aan de oevers. Het giert er van de stroom bij vol tij en een hoge coëfficiënt (hoge vloed, lage eb) en we kijken daar dan ook een tijdje naar het kreeftengedrag van de de in- en uitvarende boten, die zich door de ingang moeten slalommen. Op zee zien we ook nog branding. Ik zou er zelf eigenlijk alleen rond hoog water  invaren.

de monding van de rivier Etel
sterke stroom op de Etel


Van Port Louis zeilen we aan de wind naar Concarneau, waar we ook een dagje zullen blijven liggen. Wat ons zo deze week weer opvalt is, dat iedereen zeer vriendelijk is. Personeel in winkels, restaurants en de havens, maar ook onze Franse medezeilers, die regelmatig hulp aanbieden bij het afmeren en vertrekken. 

Tot slot, als je geen raam hebt, dan los je het toch zo op.
deze madame bekijkt ons op een terrasje onderweg