Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zondag 25 juli 2021

Afzakken door de Kleine Belt

 


Met half bewolkt weer en een NW 3-4 kruisen we van Bogense naar Middelfart, met als slot een prachtige route door de nauwe ingang van de kleine Belt. Af en toe zien we zeehonden.



Het water slingert zich om de stad heen. Wij meren af in de aan de zuidkant gelegen marina. Hier werd Frits ooit van de steiger geplukt om mee te doen aan de woensdagavond wedstrijden. De haven ligt in een landelijke omgeving, 2 km van de stad af.



Het stadje verrast ons, is groter dan wij ons herinnerden. En in de hoofdstraat is er de nodige gezelligheid. We fietsen een stuk westwaarts en belanden in het natuurgebied rond slot Hindsgavl, een groot landhuis aan het water dat nu een luxe hotel is. Een park met een glooiend landschap, oude bomen, en veel hertjes. En natuurlijk mooie uitzichten over het water. De paadjes waarover we vervolgens fietsen zijn soms schoenbreed tussen de begroeiing door.








Van Middelfart zeilen we met de code D op naar de fjord van Haderslev. Deze fjord heeft een smalle vaargeul, dus op de motor tegen de wind in. Wat een mooie rivier is dit, doet ons aan de Vilaine denken. Nauwelijks bebouwing aan de kant, puur natuur. Eerst een open landschap, daarna meer bebost.



Bij nadering van de stad begint het water echter wat ‘onaangenaam’ te stinken. Dat blijkt later de lucht van rottende vis te zijn. Door een dam neer te leggen in de fjord verderop, als onderdeel van een groot stadspark, is er bij warm weer algengroei en sterven de vissen. De rottingslucht komt waarschijnlijk met duikers met het water mee de fjord in. Maar daardoor stinkt ook het water in de haven, dus als we het toilet doorspoelen, moet de wasknijper op de neus. Een groot minpunt, want verder is het een erg mooi authentiek oud handelsstadje.





De leuke verenigingshaven ligt gunstig en wordt goed verzorgd. Mooi al die bloemen langs de haven.



In Haderslev staat ook de werf van X yachts.



We varen de volgende dag de fjord weer uit, op naar een ankerplek in de Genner Bocht bij het eilandje Kalvö. De code D en genua leveren de voortstuwing vandaag. Het is voor het eerst koud, wel 20 gr, grijs en een frisse wind, zeker op het aandewindse laatste stuk. Maar de beloning is groot.



We ankeren op 11 meter diepte en we liggen als een huis met meer dan 40 meter ketting en lijn in totaal. Maar de volgende dag moet Frits dus wel die dikke 11 meter lange ankerketting plus anker van de grond hijsen. Dat gaat nog net! Oeps. Volgende keer toch maar weer een ondieper ankerplekje opzoeken.



We zien dit jaar weinig kwallen, maar dit is wel een gemene.



De volgende dag is het compleet windstil weer. Op de motor tuffen we door de Alsfjord en -Sund naar de brug bij Sönderborg. Vijf rode lichten, dat betekent dat we van beide zijden tegelijk mogen doorvaren.



Vanuit het aanliggende kantoor worden we gevolgd. Leuk zo’n kijkverdieping.



En dan is het nog een klein stukje naar Höruphav havn.

 



Toen wij hier 38 (!) jaar geleden voor het eerst waren, ontplofte ‘s ochtends om 6 uur een boot even verderop aan de steiger. We dachten dat we doormidden gevaren waren, zo hard was de knal. De boot is gezonken maar de eigenaren waren gelukkig niet aan boord.

In de haven zagen we een kinderspeeltje (doen ze hier veel aan) dat we niet begrepen. Maar na een korte uitleg van een Nederlandse mevrouw was het duidelijk




Het is de bedoeling dat op het vlotje krabben worden gevangen, het vlotje met krabben in de emmer naar de wedstrijdtafel wordt getrokken en daar kunnen krabben dan in wedstrijd naar het water teruglopen. Iets voor de waddenhavens? Of valt dit onder dierenmishandeling?

Het is een mooie avond, bekroond met een grote rode maan.



Vanuit Höruphav vertrekken we ‘s ochtends al vroeg, 8.30 uur, naar Flensburg. Er wordt slecht weer voorspeld. Maar wat blijkt? Het wordt een super zonnige dag met een mooie zeilwind. De blauwe Code D en genua rollen (en evt. uitbomen) we beurtelings uit. Ineke werd er moe van.



We zeilen eerst langs een typisch Deense kust, blijft mooi om te zien.



De Flensburgerfjord is een lange brede slingerende fjord, waar nu, op zaterdag, ruim gezeild wordt. Erg leuk ziet het er allemaal uit. Wat ons deze reis opvalt is dat de variëteit in Duitse boten zo groot is, veel houtbouw die er uit ziet om door een ringetje te halen, en vrijwel alle zeilschepen hebben zeer mooie zeiltjes. Hier zie je geen uitgezeilde "dweilen"aan de mast en giek bungelen.

We meren af in de stadshaven, gelukkig niet bij de havenkroegen, want op de mooie zaterdagavond was het hier feest langs de kade.



Flensburg is een wat grotere stad. Rijk geworden door de handel in tabak, en in van de Caribische delen van het (toe nog) Deense rijk afkomstige rum en suiker. En dat zie je terug in de bebouwing, van vakwerkhuizen tot baksteengotiek. En dat allemaal door elkaar. Ook staan er een aantal imponerende grote gebouwen.









Ook de volgende dag, zondag blijkt een warme zonnige dag te zijn. We lopen een aantal uur door de stad en bezoeken vervolgens het maritiem museum.Om 18.00 uur komt er een kort onweer over. Boot weer goed afgespoeld! Morgen nog even boodschappen doen en dan een stukje de fjord af.

Groet van de happy schipper en co-schipper.