Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

maandag 10 juni 2013

Naar de Alandarchipel


Op 6 juni, nationale feestdag,  verlaten we Stockholm.  Strakblauwe lucht en 25 graden. Zo willen we het hebben. Maar… weer te weinig wind.  De route leidt ons langs prachtige eilanden. De golftrekkende motorboten  scheren vlak langs  ons heen. We belanden in een klein plaatsje Furusund. We zien daar zo ongeveer elk half uur een groot cruiseschip langs varen. Raar gezicht, zo’n giga schip  in de wateren tussen de kleine  eilanden. 
 
Van hier steken we, met een zuidoost windje en zon zeilend (eindelijk)  over naar Mariehamn, de hoofdstad van de Alandeilanden. Een heerlijk tochtje. Zij vormen een Finse provincie maar hebben een grote zelfstandigheid gekregen, zo is de officiële voertaal Zweeds, hebben ze (officieel) een eigen vlag en zelfs een eigen internetextensie, dus geen .fi maar .ax.  
de aanloop van Mariehamn met een oud loodshuisje
 
In Mariehamn treffen we weer een aantal tochtgenoten.  
 
We blijven hier een dag om rond te fietsen. 
 
Een mooi eiland. Hier zien we ook de Finse gewoonte, dat vrouwen  de matten uit hun (zomer?)huis in bakken borstelen, waarna ze op lange houten rekken te drogen worden gehangen.   
 
De avond heeft prachtige kleuren.
 
De volgende dag regent het ’s ochtends. Goed weer om het naast de haven gelegen museumschip de “Pommern” te bezoeken. Met dit en soortgelijke schepen van 100 meter lengte zeilden de Alanders tot de Tweede Wereldoorlog  naar Australie om daar graan op te halen en naar Engeland te brengen.  Het leven aan boord werd mooi in beeld gebracht. 
 
 Van Mariehamn gaan we naar Rödhamn, een rots met drie panden: een radiobakenmuseum, een havenmeestershuis en een clubhuis van de Mariehamnse zeilclub. Wel Wifi overigens. De vrouw van de havenmeester bakt op besteling broodjes voor de volgende ochtend.  Verder is het hier stil en horen we alleen veel  vogels.  De volgende dag regent het aardig, dus alle gelegenheid om het blog bij te werken.     
 
In het hoogseizoen is dit een gewild plekje. Dan liggen de boten met de achterzijde vastgemaakt aan een rode meerboei en met de punt aan de steiger. Nu kunnen we heel riant langszij.
 
 
                                                                      het clubhuisje van ASS bovenop de rots