Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zaterdag 9 juni 2018

De ria’s van Camarinas en van Muros

 
We ‘genieten’ van twee regendagen in A Coruna. Gelukkig wordt het wel rond vijf uur droog, zodat we nog een fietstochtje door de stad en langs de boulevard kunnen maken. In de oude stad is het nog rustig.
 


 

We strijken ook regelmatig neer voor een glas vino.  Daar wordt dan altijd door het cafĂ© een tapas bij aangeboden, soms lijkt het wel een hartig gebakje.
 
 
Nu begrijpen we wel hoe de Spanjaarden het tot 22.00 uur uithouden, het tijdstip waarop de restaurants open gaan voor het avondeten.

Inmiddels zijn we verkast naar een andere, wat ongezelliger, haven, waar we door ons Franse passeport escale ook weer gratis kunnen liggen. Hier kunnen we diesel bijtanken. We vertrekken de volgende dag bijtijds uit A Coruna, met miezerregen. Rond 11 uur wordt het droog en kunnen we zeilen. Eindelijk weer eens lekker zeilen. We hebben het advies van onze Franse vrienden opgevolgd door wat verder uit de kust te varen. Hun vrienden varen dicht langs de kust en lopen een behoorlijke achterstand op.
We worden onderweg voor de gezelligheid nog opgeroepen door de Fleur de Lune. Frits en Jean Pierre vergeten door het wat ongewone gesprek in half engels en half frans volledig dat ze fout bezig zijn op Kanaal 16. De kustwacht herinnert ze daar wel aan. Oei.
Aan het eind van de middag breekt de zon door en zeilen we langs de Cabo Villano de Fuera.

 
Ook hier langs de Spaanse kust staan windmolens, alleen zien we ze nooit draaien. Kort daarop komt de ria van Camarinas in zicht, een prachtige beboste fjord.


 
 
 
Het dorpje ziet er van de waterkant leuk uit, maar bij nadere kennismaking blijkt het erg armoedig. Veel niet afgebouwde huizen en veel leegstand. Wie nog een tweede huisje zoekt… ruim aanbod hier. Het is wel een mooi wandelgebied...als het droog is, en dat is het aan het eind van de middag van de tweede dag die we hier doorbrengen (vanwege de regen). We zien veel lage stenen muurtjes om, soms door onkruid overwoekerde, percelen.
 

s Avonds borrelen we bij de Fleur de Lune aan boord, samen met de vierkoppige bemanning van de Feu de Terre, die op weg is naar de Azoren. Oeff, dat is inspannend, al dat Frans gerebbel. Twee van de Fransen spreken nog een klein beetje Engels, en zo slaan we ons erdoor. Wel heel gezellig. Borreltijd is hier overigens als de zeven in de klok is. In het havenrestaurantje eten we ‘s avonds laat nog een heerlijke lenguado, tong. Daar raken we aan de klets met drie Engelse gentlemen uit Guernsey, die hier met een Swan, de Basset, rondvaren. Kenners van dit gebied.

Vrijdag zeilen we in het zonnetje weer 50 mijl zuidwaarts. Deels ruime wind, deels, uitgeboomd, pal voor de wind. Met de altijd aanwezige deining sturen we voor de wind met de hand. We passeren de beruchte Kaap Finisterre, een magisch punt.

 
Er staat nog wel wat deining, de Fleur de Lune, die we hier weer treffen, verdwijnt soms achter de golven.

Als we de ria van Muros opvaren verdwijnt het zonnetje en komt een donderlucht snel naderbij.

 
Ook deze ria wordt omringd door groene beboste heuvels. En af en toe ligt er dan een dorpje tegen de heuvels, met de hogere bergen op de achtergrond.

 
Met de eerste spatten meren we met hulp van de havenmeester snel naast de Basset af.

Muros blijkt een zeer mooi plaatsje. Een oud tegen de heuvels opgebouwd vissersdorpje met veel smalle straatjes, deels bestaand uit trappen.

 
 
En ook hier is weer een boulevard aanwezig met mooie oude palmbomen.



Rond acht uur ‘s avonds komt het straatleven in Spanje op gang. Kinderen spelen op straat en de terrassen vullen zich.

s Avonds om 23.00 uur (!) komt de douane nog met twee man op bezoek. Dat is al de derde keer dat we douane langs krijgen. En elke keer maar weer dezelfde gegevens noteren, gegevens die we ook al aan de havenmeester moeten doorgeven, die het weer naar zes instanties doorseint, waaronder de douane!!?? Zo zijn we gauw weer 20 minuten verder. Naar binnen willen ze niet. Bij het zicht van onze zaklamp vullen ze hun papieren in. Wat dit nu allemaal voor zin heeft?

Zaterdag is weer een volle regendag. Frits helpt de Engelse buren uit Guernsey met hun motorproblemen en ik kan weer mooi het blog bijwerken.