Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

vrijdag 22 juli 2022

Door het oog van de naald


 

Na 3 dagen Fur varen we op de motor 6 mijl deels tegen de N-NW 6 Bft in, naar het stadje Nykøbing. We meren af in een mooi uitgevoerde haven, waar we minder van de wind merken. Je wordt van het geschommel en vooral het gegier door de masten onrustig/moe. Voor de gasten hangen er verse kruiden in een bak en de kleintjes kunnen surfen op het droge.

 


 

s Avonds borreltje bij Klaas en Henk die hier al een dag lagen. We blijven hier nog een dag met veel wind en zon. We fietsen wat rond. Mooie uitzichten over de Limfjord.


Het plaatsje is niet zo bijzonder. Er staan een paar oude gebouwen, maar dat is het dan ook.


17 juli varen we weer verder. In de volle zon en met een W-NW wind 5 Bft. zeilen we langs de kliffen van de eilanden Fur en Liv.


en meren af in de Kanaalhaven van Løgstør. Deze haven is een onderdeel van een kanaal van 4,5 km dat in de jaren 1856-1861 gegraven werd om de zandbanken in de Limfjord te kunnen omzeilen. In 1913 werd dit kanaal wegens een gebrek aan belangstelling weer gesloten. Nu is het dus deels jachthaven.


We wandelen langs dit kaarsrechte Frederik VII kanaal, waar nog twee huisjes aan de vroegere zeilvaart door het kanaal herinneren.



18 Juli varen we op de HA fok en met de motor bij verder door de smalle geulen van de Limfjord naar Aalborg. Het is koud en grijs weer.

De volgende dag is het stralend weer, 30 graden. Dat hebben we nog niet meegemaakt deze reis. We fietsen over de mooie boulevard en daarna de stad in. Een gezellige en mooie stad.




We bezoeken het Center Utzon voor architecture en design. Utzon is de architect van het operagebouw in Sydney en dit Centrum is zijn laatste ontwerp.


Door het warme weer zoekt iedereen de buitenlucht op. We dwalen dan ook door een verlaten museum. Geweldig. Er is o.a. een tentoonstelling over zomerhuizen, die ons aan het denken zet. Het blijkt dat de meesten een zomerhuis hebben om anders, meer buiten en primitiever dan thuis te kunnen leven. Dus zoals wij 3 maanden op de boot leven, concluderen we.

De dakconstructie is erg mooi, ook van binnen


Na daar geluncht te hebben fietsen we de stad door naar Kunsten, het museum voor moderne kunst. Ook daar nauwelijks medebezoekers.

Hier bekijken we o.a. een tentoonstelling over marmer. Hoe het gewonnen wordt, de soorten, en de resultaten door de eeuwen heen. Erg mooi opgezet en uitgestald.


Ook leuk is een zaal met 11 spiegels van de kunstenaar Michelangelo Pistoletto. Op een film zien we hoe hij bij de opening hiervan 10 spiegels aan gort slaat, waardoor er 10 kleurvakken verschijnen. De scherven liggen er nog onder.


Na een thee in de mooie tuin van dit museum fietsen we, via de supermarkt, weer terug naar de Pintail. We hebben een geweldige dag gehad!

Woensdag 20 juli is weer zonnig en warm. We gooien de trossen los om kwart over negen om door de spoorbrug en de daarachter liggende verkeersbrug te gaan. Maar we dobberen en dobberen voor de brug maar hij gaat niet open. We zien mannen in oranje pakken, we horen een slijptol en maar wachten. Na anderhalf uur gaat hij dan eindelijk open. Later horen we dat de brug kort daarna voor doorvaart door de klapbrug gesloten is. We zijn door het oog van de naald gekropen. Want hoe kom je dan nog terug in Augustenborg?

We motoren weer het saaie stuk naar het begin van de Limfjord en meren af in Hals. Hier liggen aan de zeezijde twee imposante ijsbrekers.


ook het grote cruiseschip dat we al in Aalborg zagen liggen, vaart voorbij. Ee wanverhouding met de omgeving.


Hals gaan we voortaan mijden. We liggen er op behoorlijke deining en de haven is overvol. Het dorp stelt niets voor en is overlopen door toeristen. De vol getatoeëerde armen zijn niet te tellen. Tot overmaat van ramp staat er een bejaarde zanger een soort Andre Hazes song te bleren.

Wat in deze haven wel erg mooi is, is de verblijfsruimte met keuken. We zien dat heel veel in de Deense jachthavens. Hier is het wel erg mooi uitgevoerd. Maar wij koken en verblijven liever aan boord :-)


Onze Duitse buren, waaraan wij zijn afgemeerd, willen de volgende dag om half vijf ‘s ochtends wegvaren. Dus staan we om kwart over vier (!!) op, leggen de boot na hun vertrek nog even aan de wal voor een ontbijt en dan zijn we om half zes al op het Kattegat te vinden. Net te laat voor een mooie zonsopkomst, maar zo is het ook mooi.


Voor Hals ligt ook een door banken en mini-eilanden goed beschutte ankerplek. Iets om te onthouden.

Er is geen wind dus tuffen we, naar Grenaa. In tegenstelling tot ons eerdere bezoek is het nu een gezellige bedoening hier. Veel gezinnen met kleine kinderen. We meren af op dezelfde plek als in het begin van onze reis.

Vrijdag 22 juli, een grijze en wat koudere dag, blijven we liggen. We fietsen wat door een nabijgelegen bos en het stadje, dat ons nog steeds niet kan bekoren.



s Avonds bekijken we de planning voor de komende dagen: Richting Aarhuis.