Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

woensdag 31 juli 2013


Met weinig wind naar Gotland en Öland


 Onze laatste winderige dag In Estland brengen we in Tallinn-stad door. We lunchen in het trendy Rotermankwartier. Hier worden oude fabrieken en loodsen gerenoveerd, afgewisseld door passende nieuwbouw.

Nog te renoveren…

Woensdag de 24e kunnen we dan eindelijk d e trossen losgooien.  In verband met ons lange verblijf in Tallinn  besluiten we niet meer tijd in Estland door te brengen door binnendoor via de golf van Riga te varen , maar rechtstreeks een lange tocht naar Gotland te maken. Gotland is een groot Zweeds eiland, dat midden in de Baltische zee ligt, iets dichter bij Zweden dan bij Letland.
Tallinn ligt recht boven buiten de kaart

Tot een uur of vijf ’s middags hebben we heerlijke zeilwind en boeken we grote vooruitgang, maar dan is, zoals gebruikelijk, de wind op en moet de motor weer aan.  Ook de spinnaker brengt geen voortgang meer.  De zon gaat ’s avonds als een rode bal onder. 

Zo tjoeken we de inmiddels  bewolkte  nacht door, die alweer aanzienlijk donkerder en langer is. De “witte nachten”zijn voorbij.  Onderweg  is het wachtjes draaien,  eten, drinken, navigeren en veel lezen.


eitje bakken...

Donderdag varen we over een inmiddels volledig blakke zee.
 

37 Uur na vertrek en 200 mijl verder meren we af in het idyllische haventje van de jachtclub van Farösund.
 
 


De volgende dag is het prachtig weer . We gaan de kop van Gotland verkennen. Noodgedwongen fietsen we stukken over een provinciale tweebaansweg, waar 90 km/uur mag worden gereden. Geen feest. We lunchen in het leuke haventje aan de oostkust Valleviken.  Het eiland geeft ons een “Vlieland-gevoel”., alleen is Gotland vele malen groter. Het is een ontspanmnen luierdagje.
 
 
Valleviken
Zaterdag vertrekken we naar Visby, de hoofdstad van Gotland en een oude Hanzestad. Het is mooi weer en er staat lichte tegenwind. We kruisen bij het leven, maar de wind blijft om het eiland mee  tegen draaien. Uiteindelijk moet ook nu weer de motor aan.

de klifachtige westkust van Gotland

 
 In de volle stadshaven nodigt  een aardige Zweed ons uit om aan zijn boot af te meren, zodat we de volgende morgen een eigen plek kunnen innemen. We blijven ook hier een dag om de stad te bekijken.  De stadswallen  met torens en poorten zijn nog grotendeels intact. Het is een charmant stadje. In tegenstelling tot Tallinn zien we hier veel  lage huizen, een aantal met trapgeveltjes. Specifiek zijn de vele kerkruïnes die midden tussen de bebouwing staan.  Want Gotland is in het verleden het strijdtoneel geweest van Zweden, Russen  en Denen. Als we ’s avonds nog een stadswandeling maken zijn de vele toeristen weg en valt op dat de stad nog echt bewoond wordt. De souvenirwinkeltjes zijn op een paar plaatsen geconcentreerd. Inmiddels is mede-Petersburgganger Tadorna naast ons afgemeerd. Ook de Boreas blijkt hier te liggen.
 
onze eerste blik op Visby
 
 




Maandag de 29e vertrekken we naar het dicht bij de kust gelegen eiland  Öland. Als we de havenpieren uitvaren komt net het fraaie  jacht van de koningin van Denemarken, de Danneborg, binnenvaren. Matrozen op de valreep in het gelid en op het bovendek zien we een paar personen in burger. Prins-gemaal Henrik (rode trui) en de kroonprins? We zwaaien, alleen de eerste officier zwaait terug.....





Onze tocht naar het op het noordelijke puntje van Öland gelegen Byxelkrok (een tongbreker) konden we deels zeilen, maar zoals deze reis gebruikelijk, viel de wind na een tijd weer weg.


Houten winkeltjes in Byxelkrok

Byxelkrok is niet zodanig dat je er bij slecht weer graag een dag blijft liggen. Met een NW wind 6-8, heel veel regen, slecht zicht en een af en toe vastlopende kaartplotter zijn we naar het 50 mijl verderop op het vasteland gelegen Kalmar gezeild. De laatste tien mijl verdwenen regen en harde wind en zeilden we in het zonnetje met een NW 4 de stad aan. In de beschut gelegen haven was zelfs helemaal niets van wind te merken geweest, zo vertelden de bemanningen van de Stormvogel en de Sarabande ons.  Hier blijven we twee dagen liggen, wat klusjes aan boord doen, boodschappen en nog wat sightseeen.  Vandaag is het dan gelukt om ons Zweedse sim-kaartje voor twee weken te verlengen. Dus kan de blog er nu uit!