Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

maandag 6 juni 2016

Zwaaien en zwieren in de zon



Het weer en de zee blijken eerder ‘rustig’ te worden dan we na zoveel dagen harde wind hadden verwacht, zodat vrijdagmiddag de tien trossen losgemaakt kunnen worden. In de nevel zeilen we halve wind naar Duinkerken, waar we bij het invaren terechtkomen in de opnames voor de film “Bodega B”. Die zal gaan over de evacuatie van door de Duitsers teruggedreven Engelsen in de WO II. Om ons heen varen allerlei antieke marineschepen en op de havenpier zien we hoe een aantal officieren gefilmd worden. 


Later vindt er vlak bij ons een heus ‘luchtgevecht’ plaats en - o jee - zwarte rookwolken drijven van de zee onze kant op. De vervuiling komt dit keer niet van de fabrieken, maar van de filmproductie! Snel de huiken over de zeilen.   
Met rustig weer zeilen we de volgende dag naar Boulogne. Alleen het laatste uurtje moet de motor bij. Wat zijn we toch gelukkig dat we tot nu toe alles hebben kunnen zeilen. In de buitenhaven ligt hoog en droog een Belg vast, die de bocht net iets te scherp heeft afgesneden. Het is ook wel extreem laag water. Een ‘grande marée’ zoals de Fransen zeggen. Erg handig is de app “marée info” die voor elke haven alle gegevens over het getij aangeeft.
de haveningang van Boulogne 
’s Avonds trekt de lucht open en zien we voor het eerst sinds we langs de Belgische kust varen weer blauwe lucht. Hoe blij kan je daar mee zijn na zoveel dagen grijs en nat! En de volgende morgen ZON!
Vanuit Boulogne zeilen we, met grootzeil en de fok uitgeboomd, pal voor de wind naar Dieppe. De noord-noordoostenwind trekt steeds meer aan, waardoor de golven steeds hoger worden en de stuurautomaat de boot erg laat zwaaien en zwieren. We gaan op ouderwetse handbesturing over en surfen de golven af. De walder bewijst weer goede diensten. Met een paar cm slippen van de lijn maken we een zeer zachte gijp.




En zo belanden we in Dieppe, waar aan de gastensteiger vrijwel alleen maar Nederlandse boten liggen.

In Dieppe kunnen we onze oude Franse simkaart (voor onze MIFI) in de SFR-winkel opwaarderen. Binnen 5 minuten heeft de handige medewerker ons weer verbonden met internet. Zo snel is dat nog nooit gelukt. Bij de traiteur halen we onze avondmaaltijd. Een vissalade met veel inktvis, hele tentakels zien we op ons bord.
De volgende dag is er nauwelijks wind, maar wel deining, dus weer veel geslinger. Maar onze giek staat door de walder muurvast en doet daarin niet mee. Dat scheelt.
Het wordt een heel relaxed motortochtje langs de mooie rotskust, de falaises, naar Fécamp.

de haveningang van Fécamp
  
Hier genieten we van de zon en de lekkere temperatuur: buiten eten en langs het grindstrand wandelen. Monet heeft hier deze kust geschilderd.