Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

dinsdag 23 mei 2023

Een voorspoedige start

 


Zonder file door Hamburg, dat is een meevaller. 16 mei kwamen we ‘s middags om 16 uur aan. Aangezien het winderig en guur is, sluiten we alleen de accupolen aan, waarna we de Nederlandse Vietnamees San in het dorp weer ‘iets lekkers’ voor ons laten maken. Dan komt er altijd een heerlijke hap op tafel.

De volgende, zonnige, dag (12 graden maar het voelde OK) halen we het dekkleed eraf, brengt Frits nieuwe anodes aan en installeert een nieuwe waterpomp. Na het nodige reguliere werk aan de motor gaat de Pintail te water. De twee dagen die volgen scheren we alle lijnen en vallen in, slaan we de zeilen aan, en doen we de nodige klusjes, maar gaan we ook even naar Søndeborg, waar klassieke schepen vanuit Flensburg zouden aankomen. 

 


Vrijdag 19 mei installeert Frits de Webasto-verwarming voor de tigste keer, weer het gekruip in de bakskist. We hebben het nog niet durven testen. ‘s Middags breekt het blad van de haakse slijper bij het aanzetten van het apparaat af en schiet via een stukje bovenkant van zijn wijsvinger weg. Bloed droop eruit. Wij op aandringen van de werfbaas naar het ziekenhuis in Søndeborg. Daar moeten we eerst zelf een tel. afspraak (bij een nationale instantie) maken voordat hij daar geholpen kan worden, maar dat gaat verder voorspoedig. Netjes schoongemaakt en verbonden staan we een half uur later weer buiten. Een tetanus en difterie injectie krijgt hij er gratis bij.

 



s Avonds geborreld op de Antares van medekustzeilers Peter en Els. Zij hebben hier ook een vaste ligplaats gekregen en zijn vandaag aangekomen.

En dan gaan op 20 mei de trossen los. Met een NO wind 3-6 Bft en in de volle zon zeilen we naar Dyvig, waar we gezien de wind niet voor anker gaan, maar afmeren in de verenigingshaven. Keurige voorzieningen hier t/m verse broodjes de volgende ochtend. Ook kunnen we hier ons bijna lege campingaztankje omwisselen. 

 


Op ons wandelingetje naar de nabijgelegen hotelhaven treffen we daar oud kustzeiler Han, die met zijn motorboot Sepia V uit Stavoren is komen motoren. Met een beerenburgje bijgepraat.

Onze volgende stop is Svendborg, waar we na een aanvankelijke mooie zeiltrack grotendeels motorend tegen de steeds sterker wordende tegenwind afmeren in de stadshaven. Onderweg zien we overal aan de kust de koolzaadvelden in bloei staan.

 

Bij de hypersupermarkt Føtex vlakbij de haven kopen we weer voorraden in, en we dwalen wat door het stadje.

 




Ien weet een soort bootschoenen met een slim sluitsysteem (Hey Dude’s) en sandalen te scoren. Wow wat een keuze hier. Ook als het koud is loopt de helft van de bevolking hier al op sandalen! ‘s Avonds nodigen we Han, die met zijn Sepia vanmiddag is aangekomen, uit voor een borrel en hap bij ons aan boord. Is weer een gezellige avond. Aangezien we beiden nog een dag blijven liggen vanwege heel wat regen en tegenwind doen we dat de volgende avond nog eens over met een lekkere Thaise afhaalhap aan boord van de Sepia V. In de middag is het droog en lopen we nog even naar de museumhaven, een mooi oud kwartier.


 


Inmiddels heeft Frits ook het log (snelheidsmeter), dat onderweg was uitgevallen, gerepareerd. Kwestie van een losgeraakte soldeerverbinding. Zonder log kan wel, maar dan geven de meters ook de ware wind niet meer aan en zien we ook niet meer hoe de stroom loopt, dus fijn dat dit nu weer werkt.