Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

maandag 26 mei 2014

Prachtig zeilweer; vlak water en veel zon


 

Na ons extra dagje Rendsburg vervolgen we onze reis over het Kieler kanaal. Het is lekker zonnig weer.


Na de passage van de sluis in Holtenau opent zich de Kieler fjord, zoals het hoort: windkracht 4, zon, veel vrachtvaart en veel zeilerij. Een feest om de fjord zo op te varen. Na een lange dag op het water in het meest mooie zeilweer bereiken we Maasholm, een aan de monding van de Duitse Schlei gelegen vissersplaatsje.


In de straatjes staan veel rozen tegen de huizen aan. Alles zit nog vol in knop.


Vanaf het land hebben we een prachtig uitzicht over de Schlei


Maasholm is een kleine vissershaven; vroeger was er een hele vloot van ‘Kahnen’, kleine visbootjes, waarvan nog één op het land te bewonderen is.

 
 

De volgende dag varen we de grens met Denemarken over. In de mooie havenkom van Söndeborg met zijn kleurrijke panden moeten we even wachten op een brugopening, waarna we door de mooie Alsfjord noordwaarts zeilen.



Ons uiteindelijke doel is een ankerplek in de Dyvigfjord. De ingang is zeer smal. We hebben er 31 jaar geleden gelegen met ons waarschip!


Maar eenmaal daardoor heen kom je op een prachtige plek. Wij kiezen een plaatsje ver van de andere voor anker liggende boten vandaan.

Frits had in een boekje met 365 tips voor bootjesmensen een trucje gevonden om het ankerballetje precies boven het anker te houden, nl met een blokje (katrolletje) op het anker, zodat je weet waar het anker op de bodem ligt. Maar geen ankerballetje meer te zien…. Daar moest Frits het zijne van hebben en getooid met miniduikpak en flippers duikt hij de volgende dag het koude water in om op onderzoek uit te gaan.


Het anker had zich goed ingegraven en daarbij het touwtje aan het ankerballetje klemgezet. Dat wil dan natuurlijk niet meer door het blokje glijden.  Na het ankerop gaan hebben we weer een mooie zeildag, met als eindbestemming Assens aan de oostkust van Funen. Er is voor morgen een stormwaarschuwing (NO 6-7) voor de komende dagen en we hopen dat we in de luwte van het land nog een stukje verder kunnen varen naar Middelfahrt.