Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

donderdag 13 juni 2019

La Rochelle

Na der storm van een dikke 9 Bft. blijven we nog een dagje op Ré om naar het plaatsje la Flotte (en de rest van het zuidelijk deel van het eiland) te fietsen. La Flotte is rond de haven erg druk, toeristisch, maar zodra je even naar de straatjes achter de haven loopt met de oude vissershuisjes, kom je geen sterveling meer tegen. Terwijl het daar eigenlijk heel mooi is.

 

 
In St. Martin is inmiddels op het voormalige paradeplein van de vesting een groot Jeu de Boules,pardon Petanque toernooi begonnen. De ballen rollen soms met harde knallen tegen de planken.


 

Ook St. Martin heeft van die leuke straatjes, waar je bijna niemand tegen komt.


Eerste Pinksterdag zeilen we naar La Rochelle. We dobberen in het zonnetje de baai in. Voor veel open bootjes is het wedstrijddag. Maar we verbazen ons over de weinige kajuitzeiljachten die er varen. In Nederland loopt de hele Gouwzee leeg naar Hoorn vv en ook de lijn Enkhuizen-Stavoren is gevuld met bootjes. Maar hier… een enkeling. We meren af in de enorme buitenmarina, omdat we geen zin hebben in de drukte van de binnenhaven. Dit is nog maar een deel van de marina:


 
Een terechte beslissing om in de marina te gaan liggen, want later blijkt dat je in de oude stad over de hoofden kan lopen en alle terrassen aan de haven vol zitten.


 
Dit keer varen we de stad binnen met de 'bus de mer', een elektrisch veer tussen de marina en de stad. Het blijft hoe dan ook weer bijzonder om langs en tussen de torens door de oude haven in te varen.


 

Midden in de voormalige vissershaven liggen talloze nieuwe 50 voet en grotere catamarans, maar ook een racer, waarmee aan de volgende Vendée Globe wedstrijd wordt deelgenomen, de Maitrecoq. Wat een ingewikkeld geheel met die foils en extra bomen.

 

Straten lang lopen we onder arcades door.



We zijn blij met de arcades en de zeebus, want er volgen nogal wat dagen met veel regen.

De wind is nog steeds fors en uit de verkeerde richting. Bovendien is er nog een forse deining en is het koud. Geen oversteekweer voor ons. We blijven nog wel even hier in de buurt.

Dat benutten we door op een droge dag met forse ZW wind zuidwaarts langs de kust te fietsen, een deel van de goed bewegwijzerde fietsroute van Skandinavie naar Portugal. Prachtige route door leuke plaatsjes, langs zoutvelden en..natuurlijk ook en vooral langs de kust. Keerpunt in het mooie badplaatsje Chatelaillon plage.

Oude vissershutten
 
 
 
Zeilen is ook werken. Waar zijn we al niet mee bezig, voordat we de zee opgaan?

Er is vaak wel iets dat het niet doet. Zoals de accu’s die het begeven hadden (maar voordat je daar achter bent lees je heel internet af, want het kan ook de oplader zijn waarvan de beveiliging kapot is. De navtex spuit ook nog geen berichten uit. Frits heeft de hele bedrading nagelopen en ingesprayd. Bedrading, dan zien we dit bijv.

 

Dit is nog maar de helft van de spaghetti aan draden aan boord. Er kan altijd iets lostrillen of corroderen.

De watertank lekte laatst, bleek dat het inspectieluikje niet goed meer was afgedicht. Is nu stevig dichtgekit. En vervolgens leegt de vuilwatertank ook niet zo goed meer, een bekend probleem. En voor de komende oversteek naar Spanje: alle weerberichten analyseren,

 

routering maken met qtVlm software (voor de efficiëntste oversteek, maar hoe werkt die software ook al weer?) boot nalopen of alles nog OK is, eten inkopen en deels bereiden, veiligheidsmiddelen doornemen pfff...

Alles is nu klaar. Morgen….lijken we te kunnen vertrekken met als bestemming: Spaanse kust, waarschijnlijk Bilbao.