Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

donderdag 16 juni 2016

Queens 90th birthday op Guernsey

Na een gezellige koffie met de bemanningen van de Illusie en de Wandelaar (een mede Petersburgganger van drie jaar geleden) varen we met mooi weer maar weinig wind weg uit Cherbourg. Na Cap de la Hague kunnen we op zeil verder. Na een paar uur is dat echter over en belanden we ook nog weer een tijdje in….jawel…de mist. We krijgen zo wel ervaring in het radar turen. De warm begonnen dag eindigt koud, zo’n 13 graden. Volle uitrusting aan!

's Avonds kunnen we het dock in, altijd weer een mooie happening met de in bootjes rond scheurende havenmeesters. We worden de volgende ochtend gewekt door de beiaardier, die er lustig op los speelt in de kerk aan de haven. Na het ontbijt horen we ook muziekkorpsen, reden om maar eens aan wal te kijken. Daar staat het hele eilandbestuur en de rechterlijke macht in feestelijke outfit opgesteld. De 90ste verjaardag van koningin Elisabeth wordt door het eiland, een bezit van de Engelse Kroon, zeer ceremonieel gevierd.


En enkele bijbehorende ladies, waarbij we de vierde van rechts in gedrag verdraaid veel op mrs. Bouquet uit “Keeping up appearances” vinden lijken.

De hele stoet met vaandels en ook veel militair vertoon zet zich na een uitvoering van de diverse muziekkorpsen  in beweging richting de kerk.

Al met al een echte Engelse traditionele vertoning. Ik vind het een geweldige verfraaiing van vaderdag, en ter gelegenheid daarvan gaan we ook nog lunchen in het clubhuis van de Guernsey Sailing club, die op een prachtige lokatie is gesitueerd. Van daaruit hebben we een mooi zicht op het havenfront van Sint Peter Port.

’s Middags kom ik er echter achter dat het pas vólgende week zondag vaderdag is. Boft Frits even.

Maandag is Frits er als de kippen bij om een monteur te regelen om de dynamo te laten doormeten. Die blijkt op dat moment goed te zijn, maar onderweg zagen we tijdens motorvaart toch echt grote fluctuaties in de boordspanning. We besluiten de dynamo toch maar te vervangen. Dat betekent wel dat dit op z’n vroegst woensdag kan, omdat er geen geschikte dynamo in stock is. Geen straf, we hebben hier al heel veel bekeken tijdens eerdere bezoeken, maar het is altijd leuk om hier wat rond te dwalen.
We gaan te voet naar een oud landgoed, Sausmarez Manor, in St Martin  

Een aanrader. We lopen hier de Sculpture trail, die zich door een prachtige dicht begroeide tropische tuin slingert en waarlangs meer dan 120  beeldhouwwerken van glas, brons, metaal en graniet staan opgesteld, van natuurgetrouw tot zeer modern. Een mooie mix. Aan de bomen hangen ook nog gedichten in allerlei talen. We zijn vrijwel de enige bezoekers en dat maakt het extra weldadig.

We nemen bij de uitgang de bus en gaan naar Fort Grey aan de westkust van Guernsey. 
In het fort is het scheepswrakkenmuseum gevestigd.


Voor deze rotsige kust zijn heel wat vrachtschepen vastgelopen, zelfs een olieplatform belandde op de rotsen, nadat de sleeptros gebroken was. De bergers Wijsmuller en Smit hebben hier goede zaken gedaan! Een tiental jaar geleden is de scheepsroute verlegd en is de bebakening verbeterd, zodat er geen schepen meer op de rotsen lopen.

De volgende dag is het redelijk zonnig. We lopen door de hoogst gelegen lanen van St Peter Port, een gebied waar we eigenlijk nog nooit geweest zijn. Hier staan de wat grotere huizen, blijkt nu. Via de mooie en rustieke Candie Gardens gaan we, op advies van een mevrouw daar, naar het Millennium Tapestry bij de Concert Hall. Ook dit blijkt weer een fantastisch uitje. Een rijke inwoonster had eind vorige eeuw het idee geopperd om door de inwoners van elk van de tien gemeenten, hier parishes genoemd, een wandtapijt te laten borduren dat per parish betrekking heeft op één eeuw uit het millennium, en dikwijls ook nog op één hoofdthema. Scholieren, ouden van dagen, zieken, ieder heeft mee geborduurd. Wat een organisatie rond zo’n project en wat moet dat het communitygevoel bevorderd hebben. Geweldig idee. Dit is een van de tien tapijten.

Het resultaat is ook nog prachtig. Met een persoonlijke uitleg van de dienstdoende vrijwilligster en een audiobegeleiding word ons aan de hand van die tien tapijten de geschiedenis van Guernsey verteld. 
Daarna maken we ons cultureel middagje maar af met een bezoek aan de Anglicaanse parish kerk aan de haven. De kerk is volgehangen met gedenkplaten. De een nog uitbundiger dan de andere, en vaak in de Franse taal.

Woensdagmiddag komt monteur Ricky zoals afgesproken mét de oude en de nieuwe dynamo. We hadden geluk dat het net een paar dagen niet mistig was, want dan vliegt er geen onderdeel uit de UK in. We zijn erg tevreden over dit bedrijf Herm Seaways, gelegen aan de haven. Dus mocht een lezer een motorprobleem hebben in St Peter Port, dit is hét adres.
Nu kunnen we weer varen en dat doen we ook. Een mooie tocht hoog aan de wind naar Lezardrieux in Noord-Bretagne. . 

Met veel stroom suizen we langs het rotsige Ile Bréhat de rivier de Trieux op.

Was wel weer een koud tochtje. De Trieux is een mooie groene rivier met her en der aan de bossige glooiende oever een prachtig gelegen huis en wat bootjes aan moorings. En in de haven is het dan uiteindelijk zonnig en warm (warm...nou ja, boven de twintig graden is het dele reis nog niet geweest). Dit is ons uitzicht uit de kuip.