Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

vrijdag 9 augustus 2013


Door de Boddengewässer van Duitsland


Bij vertrek uit Hasle was er geen wind, maar na enkele uren konden we met zonnig weer door vlak water halvewind op Lohme aan de noordoostkust van het voormalige Oost-Duitse eiland Rügen aankoersen. Prachtig zeilen..


 
 In de windstilte leden we nog onder een beestenplaag. Dat is dus niet beperkt tot het IJsselmeer……Dit keer waren het grote nachtuilen!


 
Ook de algengroei in het water is overigens te vergelijken met het IJsselmeer. De Oostzee heeft te kampen met grote (fosfaat)  vervuiling.  Lohme is een klein plaatsje dat boven op een  kalksteenplateau ligt. Aan de voet van het klif ligt het haventje. Heel idyllisch. Met alles erop en eraan, douches, internet, verse broodjes bij de havenmeester. Halverwege de trap van 240 treden naar boven ligt een café-tje met een schitterend uitzicht. We hadden hier wel een dagje willen blijven om te wandelen in het aangrenzende natuurgebied, maar het voorspelde goede weer is te mooi om daar geen gebruik van te maken.
 
Dinsdag gaat de boeken in als een fantastische zeildag. Het is tropisch warm en met weinig wind varen we naar de kaap Arkona aan de noordoostpunt van Rugen.

 

 
Daarna draait de aantrekkende wind naar zuid en zeilen we door vlak water langs de mooie noordkust van Rugen. Bij het noordwestelijke puntje draait de wind mee naar het zuidwesten en zeilen we aan de wind zuidwaarts door de smalle geul tussen de eilanden Rügen en Hiddensee door naar Barhöft. Deze Boddengewässer zijn een prachtig gebied met drooggevallen platen en mooie uitzichten op de oevers. Mooi gebied om met ondiepe schepen eens te bezoeken. Haventjes volop.


(even uitvergroten door één klik)
In Barhöft is het zomerseizoen ook merkbaar. De winkel is open en er is een gezellige drukte in de haven, die in mei nog zo stil was. Hier gaan we op het strandje te water (23 graden), maar de slikkerige ondergrond en de vele waterplanten kunnen ons niet zo bekoren.  We sluiten deze topdag af met een  fles Deutsche sekt.  
Woensdag zijn we met zonnig weer half motorend en half zeilend naar Warnemünde gevaren. Ca 47 mijl.  Verderop aan de rivier de Warnow ligt de hanzestad Rostock. Een mooie stad die we vorig jaar bezocht hebben. Bij nadering zagen we opvallend veel tallships. Eenmaal afgemeerd wordt ons duidelijk dat komend weekend in Rostock de Hanse-Sail 2013 wordt gehouden. Op de radio horen we dat er 1 miljoen bezoekers worden verwacht. In elk geval zien wij vanuit onze haven de deelnemende schepen, waaronder grote dwarsgetuigde schepen zoals de Kruzenstern uit Rusland, de rivier op en af varen, daartussendoor dan vrachtvaart en heel veel veerboten en cruiseschepen. We hebben ogen tekort.
 
het Russische schip de Kruzenstern

 Donderdag bezoeken we Warnemünde (onze jachthaven maakt deel uit van een resort, dat op de andere oever van de rivier ligt). Het is er overvol en overal staan tentjes met bratwursten, frites e.d. OK we zijn in Duitsland! Ook de boulevard is vergeven van kraampjes, maar uiteindelijk belanden we op een leuk stukje oud Warnemunde, met de oorspronkelijke bebouwing.




 

 
Vrijdag vertrekken we uit Warnemünde met een lekker westenwindje tussen alle grote zeilschepen door.  

De weersvoorspelling geeft aan dat de wind wat zuidwaarts zal draaien en daar houden we het maar op. We hebben 40 mijl te gaan. Na een aantal uren aan de wind gevaren te hebben zakt de wind weg en  moet de motor weer bij. Uiteindelijk belanden we bij Fehmarn in een volledige blakte, geen wind en vlak water, mooie zonsondergang.. We meren af in Heiligenhafen. Terwijl om ons heen de huurboten nog worden schoongespoten, gaan wij aan tafel.
 
Een groet van de bemanning van de Pintail!