Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

dinsdag 18 juni 2019

Van la Rochelle naar Bilbao


s Ochtends om 7 uur gooien we de trossen los. Er is weinig wind uit het noorden, zodat we beginnen met een motortraject met het grootzeil bij. ‘s Middags komt de wind door en kan de motor uit. Een prachtig halvewinds traject volgt tot de volgende morgen. Af en toe zien we in de verte een schip.
 
 

Het is 's nachts volle maan en grotendeels onbewolkt. Daardoor is het niet helemaal donker. Op de foto is zelfs nog een lamp van een visser te zien:
 
In de loop van de ochtend moet de tuf weer aan. We beklagen ons dat we dit keer helemaal geen dieren onderweg hebben gezien. We hebben het nog niet gezegd of een groep dolfijnen komt met de Pintail spelen.
 
 
Daar worden we weer heel vrolijk van.
Rond 15.00 uur varen we de havenpieren van zonnig Bilbao binnen.
 
 
We zijn in Baskenland.
 
 
We meren af bij de Koninklijke jachtclub. De hulphavenmeester die klaar staat op de steiger blijkt geen verstand van afmeren te hebben. Hij trekt onze boot (met de spiegel) zo ongeveer de steiger op, in plaats van de lijn als spring te gebruiken. Dat werd een tikkie tegen de steiger. Gelukkig nauwelijks schade.
Voor het eerst zien we in een Spaanse haven veel bedrijvigheid van zeilers en motorbootmensen. Ook op de wal wordt hard gewerkt aan boten. We nemen natuurlijk wel even een kijkje in het Koninklijke clubgebouw:
 
Buiten is er zelfs een zwembad met badmeesters, die de enkele aanwezige zwemmer goed in de gaten houden.
 
 
maar de was doen we dan weer in een onooglijk en vies hokje, waar de roestige wasmachine ‘vergeet’ te centrifugeren en dit ook de droger te machtig wordt.
De haven ligt ongeveer 10 km van het centrum van Bilbao af in een wat luxere seniorenwijk met winkels. Strand naast de haven. Bekende brug vlakbij.
 
Met de metro zitten we in 20 minuten in het centrum. Prima plek dus, zeker met de hitte van vandaag.
We dwalen twee dagen door de stad, die ons zeer verrast. Sinds de komst van het Guggenheimmuseum eind jaren negentig is de stad opgeknapt en zijn verlaten havengebieden op mooie wijze heringericht en bebouwd. Het Guggenheim mochten we als ‘jubilados’ in. Wat een mooi woord voor een ‘senior’. Van het gebouw werden we dan ook jubelend blij. Wat een mooi lijnen- en kleurenspel.
 

en de bekende puppy van Jeff Koons voor de entree:
 
De stad heeft wel grandeur, we zien veel mooie statige gebouwen.
 
 
We hadden gelezen dat het stadhuis van binnen prachtig moest zijn en dus wilden we dat wel eens met eigen ogen zien, maar toen we er voor stonden kon dat helaas niet, omdat er een ceremonieel iets plaatsvond. De vele politie-agenten daar zetten daarvoor en masse hun Baskische rode baretten op.
 
 
Door de stad slingert de rivier de Nervion, waar je aan beide zijden helemaal langs kunt lopen, met steeds weer mooie uitzichten.
 
 
We dwalen verder eindeloos door de oude stad met haar smalle straten en het mooie plaza nueva, waar het bij een van de barretjes goed toeven is:
 
 
 
Eindelijk zijn we ook weer in een plaats die bij ons ritme past: langzaam de dag opstarten, (warme) lunch rond 15.00 uur en eten om 21.00 uur. En vaak bestaat het avondeten dan uit die heerlijke borrelhapjes, de pinxos, die je overigens de hele dag door kunt krijgen.
 
Om nog wat meer te weten te komen over de Basken stappen we het Baskisch museum binnen. Maar dat biedt vooral informatie over de periode van de prehistorie tot begin vorige eeuw. Alles wat later volgde wordt verzwegen. Kennelijk nog te gevoelig.
Onze laatste (zeer warme) dag besteden we aan het op orde brengen van de boot, weer wat technische zaken herstellen, etc. Net nadat we besloten hebben om toch maar even een wandeling te maken (15.00 uur) neemt de wind plotseling toe van 2 naar 8 Bft, met een flinke draai in de richting. Alles danst in de haven. De temperatuur daalt wel 10 graden en er komt een mistige vochtige lucht het land binnen zetten. We redden de losgewapperde was van de Franse buren en brengen op de Pintail nog wat extra lijnen aan. Zo’n snelle weersverandering hebben we nog niet eerder meegemaakt. Het schijnt de Galerna te zijn, een bekend fenomeen langs de Baskische kust, waarvoor in elk geval een hoge luchttemperatuur en westenwind nodig zijn. Na een half uur neemt de wind geleidelijk weer af. ‘s Avonds is het weer wolkeloos en vrijwel windstil. Dat vindt de douane een goede tijd om ons met drie man een bezoekje te brengen. Minutieus wordt een formulier ingevuld met alle gegevens van ons en de boot.
Morgen gaan we oostwaarts, nog verder de hoek van Biskaje in.