Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zondag 5 juli 2015

Lost gardens

Zo rustig als we op de Helford river hebben gelegen, zo onstuimig is ons vertrek. De wind was naar oost gedraaid en dat geeft nogal wat deining. De boot schommelt naar hartelust achter de mooring. We vertrekken dus maar snel en komen in de riviermonding en tot ver daarbuiten in hoge ‘wind tegen stroom’ golven terecht, nog versterkt door de deining die op de ondiepe wateren stuk slaat. Er staat ook geen wind die nog wat druk geeft in de zeilen, zodat we alle kanten opstuiteren. Uiteindelijk belanden we – gepland – weer in Falmouth waar we gebruik maken van de wasmachine, het drinkwater en de stroom.

In de lange en gezellige winkelstraat bemachtigen we een nieuwe rookmelder (de oude heeft de rook van Duinkerken niet overleefd, als de batterij erin geplaatst is, loeit ie nog steeds!) en plakletters in een winkel van Sinkel ter grootte van de V en D, vier verdiepingen hoog, maar dan ingericht als een outlet met echte magazijnlucht, de Trago. We waren onder de indruk van wat ze allemaal hadden, tot kwaliteitsgereedschap en fietsonderdelen aan toe. Dus zeilers, als je iets bijzonders nodig hebt...

Woensdag is er geen wind en we besluiten nog een dagje te blijven. Een ferry brengt ons naar de overkant van de rivier, naar St. Mawes, een oud vissersplaatsje dat nu is omgebouwd tot luxe cottagedorp. Alles ziet er prachtig uit. Op aanraden van de havenmeesteres wandelen we naar St. Just, een paar mijl verderop aan de rivier, maar op de heenweg verdwalen we in de op de heuvels gelegen weilanden.

Uiteindelijk belanden we dan toch in St. Just voor de tea, maar helaas… er is geen pub of zoiets, dus we houden het bij ons eigen water. In St. Just staat een kerkje uit de 13de eeuw  aan de rand van een kreek. Zeer oude graven liggen daar vredig onder de palmen aan de rand van het water. Een heel bijzonder plekje. Naast de kerk staat een eenzame palm.


Ook van binnen ziet het kerkje er prachtig uit. Bij alle bankjes hangen knielkussens die in kruissteek geborduurd zijn.
En overal hangen bloemen, zelfs een guirlande boven de ingang buiten. En voor ons pensionado’s ligt er nog een stichtelijk woord.

Met vermoeide voeten laten we ons door de laatste ferry weer terug brengen. Aan boord lezen we over de hittegolf die een groot deel van Europa teistert. Nou, ons niet in elk geval. Onze temperatuur is deze vakantie nog niet boven de 22 graden geweest.
Van Falmouth varen we weer naar Fowey. Wat een mooie kust is dat!

Vanuit Fowey reizen we de volgende dag een uur per bus naar de Lost Gardens of Heligan, oude herontwikkelde tuinen vlakbij het toeristische oude vissersplaatsje Mevagissey. In de lost gardens is weer veel moois te zien, o.a. deze rododendrons ter grootte van bomen

en deze mudmaid

die elk jaargetijde andere 'kleren' aan heeft. Vanuit de tuin hebben we een mooi uitzicht op Mevagissey. De klaprozen op de voorgrond vormen een monument voor de gevallenen in W.O. I. , maar er kwamen te weinig op.

In Mevagissey eten we ‘s avonds. We missen bijna de bus terug, omdat we aan de praat waren geraakt met Engelsen aan de tafel naast ons. Laat steken we met ons bijbootje de rivier weer over. Het bijbootje heeft nu ook de naam van onze boot gekregen.

Met een prachtige zonnige halvewinds zeiltocht (na alweer een bumpy ride door de rivieruitgang met stroom tegen wind golven te hebben ondergaan) zeilen we de volgende dag naar Plymouth, een wat grotere stad.

 waar we de boot afmeren in de stadshaven, de Sutton jachthaven

met een overnachtingsprijs is 80 euro. We hebben daarvoor wel een leuke borrel aan boord bij een Nieuw Zeelander, die ’s zomers op zijn boot woont, en zijn partner die afkomstig is uit Falmouth. Wij hebben nu al diverse malen gehoord dat de cottages in al die leuke kustplaatsjes – als buitenhuis - worden opgekocht door ‘Londoners’, waardoor de huizen voor de eigen inwoners te duur worden en de dorpjes buiten het zomerseizoen uitgestorven zijn. We zien ook heel veel van die huisjes ‘for rent’ staan. Een slechte ontwikkeling.
De volgende dag, zondag, waait het te hard uit de verkeerde richting, zodat we in Plymouth blijven. Zelfs op zondag is het een drukte van belang in het oude stadsdeel, de Barbican, met zijn vele kroegen, winkeltjes, en kasseien. Heel gezellig allemaal. De fish en chips tentjes doen goede zaken.

In de supermarkt liggen veel ‘low fat’ producten, maar de gefrituurde hap is hier erg populair.
’s Middags verkassen we naar een andere goedkopere haven, waar we eigenlijk veel beter liggen en daar blijken de weersvooruitzichten voor de komende dagen slechter dan eerder voorspeld. Een langer verblijf in Plymouth dus. Van het vriendelijke havenpersoneel hebben we een hele tas met informatie over Plymouth ontvangen, dus dat komt wel goed.