Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

dinsdag 27 augustus 2013


Op weg naar onze thuishaven!


Van Lauwersoog gaat onze reis naar Leeuwarden. Het tochtje over het Lauwersmeer, het Dokkum,er Grootdiep en de Dokkumer Ee is de moeite waard. Anders dan op de heenreis zijn de oevers groen en nu vaak met riet omzoomd.



 
In Leeuwarden meren we weer af in de Prinsentuin, een mooi plekje in de Singel aan het stadspark. We hebben hier ’s avonds heerlijk gegeten in restaurant Eindeloos en de volgende dag een mooie stadswandeling gemaakt. Leeuwarden heeft een mooi oud stadskerntje.
 
 
oud en nieuw op hetzelfde plein

 
 

Als we de volgende dag wegvaren gaan we door deze unieke brug van de rondweg.

 
 
Over het van Harinxmakanaal varen we naar Harlingen, ook een Hanzestadje. Het is er erg rustig. We meren af  in het kleine verenigingshaventje voor de sluis. Met heel veel moeite – en op advies van de havenmeester - lukt het ons met de motor hard vooruit om half in een box van 1.80 m diepte te komen. Wij zijn zelf 1.95 diep! We lagen mooi vast in de slik. Het was de enige plaats waar we nog enigszins – qua diepte – in konden.
 
 

De volgende dag komen we tot onze verbazing weer gemakkelijk uit de slik. Er blijkt geen wind te zijn, dus wordt het motoren naar Kornwerderzand, waar de sluis in de Afsluitdijk is.  Daarna door naar het volgende Hanzestadje, Hindeloopen, ook weer een mooi plaatsje met een eigen karakter.


 Hindelooper stoffen en schilderwerk
 
 

Vrijdag  volgt de laatste track naar onze thuishaven. Met een mooi OZO windje zeilen we onder een stralende zon naar de Ketelbrug.  



We hebben er echter helemaal geen rekening mee gehouden dat de brug niet draait tussen vier uur en half zeven. Maar dat is geen probleem, een extra ankerstopje langs de dijk is prima. Frits benut dit nog met een zwem- en poetspartij. ’s Avonds laten we het anker opnieuw vallen, dit keer bij IJsseloog, het kleine eilandje in het Ketelmeer vlak voor onze haven. Het is inmiddels traditie dat we hier met een nacht achter het anker onze vakanties beĆ«indigen. Nog even absolute rust voor het uitladen en schoonmaken van de boot. Met een prosecco vieren we hier in de laatste zonnestralen onze behouden thuiskomst.
Onder een stralende zon varen we zaterdag naar onze jachthaven in Ketelhaven. De bemanning van medepetersburgganger Goelyo heeft inmiddels laten weten aan het eind van de dag ook te zullen binnenlopen. Gezamenlijk sluiten we onze reizen af met een borrel en BBQ aan de picknicktafel van de haven. We zijn weer helemaal thuis!

 

Tot slot….

Het was een schitterende reis, vol met afwisseling. Grote steden en kleine dorpjes, zeehavens en  mooie ankerplaatsen, afmeren aan de rots, kleine haventjes in de natuur, cultuur, heel veel rotsen, binnenwater en open zee, wadden en boddengewƤsser, kleine eilandjes, veel verschillende landen met eigen cultuur, historie en taal. Veel leuke mensen ontmoet. En heel bijzonder was het natuurlijk om op eigen kiel Rusland/Sint Petersburg binnen te varen en vanuit ons woonbootje deze stad per fiets te verkennen. We kijken er met veel voldoening op terug.

We hebben 2600 zeemijl( bijna 4700 km)  gevaren, 600 autokilometers gereden (in Estland) en een paar honderd kilometer gefietst. Van de 116 dagen hebben we 44 dagen niet gevaren; de meeste daarvan hebben we doorgebracht in Stockholm, Helsinki, Sint Petersburg ,Tallinn en Norderney. We hebben de motoruren niet bijgehouden, maar het waren er heel veel. Op de heenweg hadden we in de Zweedse scheren veel tegenwind en langs de Finse en Russische kust hebben we veel windstilten gehad. De trajecten op open zee hebben we voor het merendeel  zeilend kunnen afleggen.