Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zondag 4 augustus 2013


 

Naar het meest oostelijk gelegen Deense eiland...

 
Ons laatste dagje in Kalmar hebben we besteed aan het opsporen en verhelpen van een lek via de stuurstand. Ons dekbed was na een forse regenperiode plaatselijk nogal nat…

 
’s Middags lekker geluncht op het terras van het “Konstmuseum”. Het bezoek aan het museum zelf was de moeite niet waard. Het ligt wel in een prachtig park.
 

het kunstmuseum
Aan het eind van de middag werden we in het centrum nog getrakteerd op een concert van een vrouwengroep uit Zweden. Het publiek was bezienswaardiger dan de groep! Donderdag zijn we zuidwaarts gevaren naar Kristianopel, een oud (Deens) vestingdorpje. Halverwege kwam de wind door…zeilen omhoog en kruisend naar Kristianopel.  Daar werden we ontvangen met muziek. Onder het genot van een biertje hebben we dit gezelschap op leeftijd aangehoord. Ze vetrokken met een oude fordje.

Muziekgezelschap op leeftijd!

 Onze wandeling naar de rozentuin (teagarden) was vergeefs. Het huis is verkocht en de boel is nu vervallen. Toch blijft het een leuk plaatsje om aaan te doen. 's Avonds met kustzeilers Marieke en Douwe van de Boreas en Anne Marie en Jos van de Virtue op de kade aan de picknicktafel gezellig koffie gedronken en verhalen uitgewisseld.
Met een weersvoorspelling van ZO 4 vertrokken we zaterdag al om half zeven 's ochtends naar Christiansö, een piepklein eilandje, 10 mijl NO van het Deense eiland Borgholm. Dit eiland ligt tussen Polen en Zweden. Maar al snel hadden we windkracht 6 met vlagen van 7 (wel zon), en zo bleef dat tot vlakbij Christiansö. Een pittig tochtje van bijna 70 mijl hobbelen, dat we op water en knackebrod hebben volbracht. Christiansö is weer zo’n pareltje in onze reis. Een zeer oude fortificatie met garnizoensgebouwen, waarbij alle oude gebouwen in stand zijn gelaten. Nu zijn het deels vakantiehuisjes. We hadden geluk dat het zo hard gewaaid had, want anders zou de haven allang vol geweest zijn. Hier liggen we met veel verschillende  nationaliteiten door elkaar, Denen, Zweden, Finnen, Russen en Polen. De Finse buurman begroeten we de volgende morgen in het Fins (huwa hoeamenta= goede morgen). De duim ging omhoog! Inmiddels meert ook een Russische boot naast ons af. Bleek de consul generaal van Polen in Kaliningrad te zijn. Nu zitten we met een uitnodiging om daar te komen aan onze broek.........


 
 


 
 
 
 
Woensdag 4 augustus zijn we met mooi weer vertrokken en al kruisend bereikten we vroeg in de middag Hasle aan de westkant van Bornholm. Deze kust van Bornholm is schitterend. In het noorden hoge kliffen, en verderop wordt het wat glooiender, met laag wat bos en hoog het graan.

de noordwestkust van Bornholm

Hasle heeft ruime havenkommen om af te meren en, wat belangrijk was voor ons, een goede winkel om de voorraden weer op peil te brengen. De dag van gister heeft ons geleerd, dat we bij gebrek aan brood toch wel wat meer lekker “graaivoedsel”( fruit, noten, chocoalderepen, mueslirepen, kant en klaar pannenkoeken ed. ) moeten hebben om lange heftige tochten door te komen.  Onze voorraden waren echt op. 
 

 

 
Hasle