Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zondag 13 juli 2014

Zweedse stadjes


In Hanö treffen we een oud Grontmij collega van Frits, die hier ook met een zeiljacht ligt. Samen kijken we in het plaatselijke restaurantje naar de slaapverwekkende wedstrijd van het Nederlands team tegen Argentinië. Een aantal Zweden kijkt loyaal mee. Gelukkig hadden we eerst nog in het restaurant leuk aan het water gegeten. Wat een uitzicht hadden we daar!





De wind is voortdurend noord-oost, goed om verder te trekken. Dat doen we dan ook. Met een temperatuur van 28 graden en een matige wind (en veel deining die de zeilen voortdurend laat klapperen) zeilen we voor de wind naar Ahus. Dit stadje ligt aan een rivier en wij meren dan ook in die rivier bij de plaatselijke jachtclub af, keurig op een gastenplek. De havens voor gasten worden met dit bord aangegeven:



Overal aan de kade zijn restaurantjes en gelegenheden waar je ijsjes kan kopen. Heel gezellig. Met een veerbootje gaan we naar de overkant de stad in. In het oude gedeelte staan veel kleine vakwerkhuisjes.





Net als de plaatsjes die we hierna aandoen,was Ahus in de Middeleeuwen een levendig handelsstadje. Aan sommige panden is de oude rijkdom nog te zien, net zoals in de uit de 12de eeuw daterende Mariakerk. Wij vinden al deze (tegenwoordig Lutherse) kerken erg fraai van binnen, niet pompeus, maar ingetogen versierd in vaak prachtige kleuren. De inrichting dateert meestal uit de 15de eeuw, zoals deze preekstoel.



In Ahus staat ook de wodkafabriek Absolut. Deze is gehuisvest in een oude gerestaureerde fabriek die aan het water staat.

We gaan weer verder; Met een oostenwind 5-6 Bft zeilen we naar het ons inmiddels vertrouwde Simrishamn. Er staan behoorlijke golven en Frits geniet van het “golfje surfen”. We  pieken weer over de elf knopen.



Onder grootzeil lopen we al surfend de haven binnen. We trakteren ons op een hapje bij de Zweedse TV-tuinman, die tegenover de kerk een leuke mediterrane binnentuin heeft aangelegd.



Met dezelfde wind vertrekken we hier ook weer. We stampen tegen de golven in naar buiten, het grootzeil is net over een boeg te houden. Al snel kunnen we onze koers naar zuid verleggen. Helaas krimpt ook de wind zodat we weer een voor de windse koers hebben met veel golven. Dat vereist veel stuurwerk en oplettendheid. We komen nog een reddingsboot tegen die klaar is met een oefening met een helikopter. Hij stuitert over de golven.



En dan zeilen we om het zuidoostpuntje van Zweden heen en komen we in de luwte. Glad water en nog wel wat wind. Mooi zeilen dus. We varen langs de kust bij Kaseberga en zien daar hoog de granietblokken die ooit, waarschijnlijk in de Vikingentijd, in de vorm van een 67 meter lang schip zijn geplaatst.



In Ystad is de haven sinds een paar jaar vernieuwd. We vinden daar een prachtige plek. We hebben de zeilen nog niet afgedekt of de regen stort neer. Vanaf nu even geen hoogzomer en geen oostenwind meer. Jammer. We blijven hier een dagje om de stad eens goed te bekijken. Ook hier weer de leuke straatjes



en een prachtige Mariakerk. Bijzonder is dat in de kerken gedenkborden hangen ter herinnering aan de notabelen die binnen de muren van de kerk zijn begraven.



We verbazen ons erover, dat over de reliëf grafstenen gewoon wordt gelopen.




Na een lekkere lunch in het havenrestaurant keren we weer terug op de boot. De zon komt door. Nu is het nog wachten op het keren of luwen van de west-zuidwesten wind. Die komt voor ons nu uit de verkeerde hoek.