Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

donderdag 18 juli 2019

Nog steeds zonovergoten dagen


De laatste dag in La Rochelle maken we een fietstocht langs de noordoever.  Eerst wat boulevardwerk en vervolgens door een natuurgebied over kleine kliffen. Voordat we de industriehaven bereiken, drinken we wat bij een strand met strandtent. Mooi einddoel.


 
Bij terugkomst is er een leuke markt op het haventerrein

 

 
We liggen met de boot op een punt waar iedereen die binnenkomt of uitvaart langs komt. Veel bekijks dus. Vooral op zondag zien we veel boten afgeladen met vrienden en familie uitvaren en weer thuiskomen. Ook de elektrische ‘bus de mer’ die ons naar de stad brengt komt elk half uur langs glijden
 

 
 

We zijn de grote buitenhaven Les Minimes wel gaan waarderen. In de stad is het smoorheet en lawaaiig. Leuk voor een keertje als het minder warm is.

Onze tocht naar Les Sables d’Olonne kunnen we deels zeilen, maar als de wind wat wegvalt krijgen we ook met de halfwinder de boot niet meer vooruit, dus weer bijmotoren. Onderweg kunnen we de fok niet meer inrollen. Die laten we dan maar zakken. Uiteindelijk blijkt in de haven dat door het stampen van de boot op de steile golven op weg naar la Rochelle het anker in zijn fixatie omhoog is gekomen en tegen de trommel aandrukte. Dat is gelukkig simpel te verhelpen. Maar we zullen de constructie wel moeten aanpassen. In Les Sables bekijken we het strandleven vanaf de boulevard en eten we bij een tentje vlakbij onze boot, Fleurs des Thymes. Dat adresje hebben we ontleend aan het blog van een andere zeiler. Bleek erg lekker. Alle gerechten zagen er even mooi uit zoals deze.


Vanuit Les Sables zeilen (en motoren) we naar Ile d’Yeu. Een van onze favorieten. Het wordt een fietsdagje in het zuidwestelijk deel van het eiland. Dat bestaat vooral uit halfverharde paadjes, waaraan zomerhuisjes staan, allemaal wit met een rood dak, de een wat groter dan de andere, maar allemaal in dezelfde stijl, soms in het bos, soms in wat opener omgeving. En vaak met een oude "voiture" erbij.

 

Uiteindelijk belanden we bij een heel mooi strand, la Vieille, een beschutte kom tussen wat rotsen, waar ook een aantal boten voor anker liggen.

 

Bijzonder is dat er op het hele eiland maar op een paar plaatsen horeca is. Bij dit strand staat in het hoogseizoen dan nog wel een kar, waar je ijs, drank of een sandwich kunt kopen, maar verder is het raadzaam eten en drinken mee te nemen.

We hebben een dag later een mooie zeildag naar Pornic. We gokken op een winddraaiing bij de ingang van het vaarwater tussen een eiland en het vasteland van Ile Noirmoutier , en dat komt helemaal goed uit. En we kunnen rechtstreeks koers zetten naar Pornic. Routering succesvol! 




We meren af in Pornic, ook weer een van onze favoriete plaatsen.

 
 
Hier is, vinden wij, een van de leukste terrassen aan de Franse kust, de Fraiseraie, een crêperie annex ijssalon. Onder de bomen, hooggelegen, met zicht op de droogvallende rivier ligt het terras, dat in een blog van een van de voorgaande jaren staat. Zie de drukte bij de ijssalon.
 

 

We vallen voor een crêpe met cider, een perfecte Bretonse combinatie.

We liggen vrijwel in de haveningang afgemeerd, dus wat hobbelig water als er in- of uitgevaren wordt. Naast ons meren Fransen af. Er wordt niets gezegd, geen oogcontact gemaakt, en ook verder op z’n Frans afgemeerd, d.w.z. de boeg van de boot trekken ze zo dicht mogelijk tegen onze boot aan en de achterzijde waaiert dan maar uit. Daar hebben we maar een stokje voor gestoken, denkend aan onze nachtrust. We willen graag wat lengte en speling op de lijnen.

Van Pornic zeilen we de volgende dag naar la Turballe. De voorspelling van de weerpredict-app komt precies uit. We krijgen winden uit allerlei hoeken en allerlei sterktes, landwind komt vlagerig door. Het houdt ons lekker bezig. De kust ten westen van Pornic is erg mooi. Tussen het groen staan oude villa's met ommuurde tuinen tot aan het strand. We verbeelden ons dat dit grote familiehuizen zijn die vooral 's zomers gebruikt worden.
 
 
 
Een heerlijke zeiltocht met, zoals gebruikelijk deze reis, warm zonnig weer. Onderweg zien we ook nog vissers in span vissen. Dat zie je niet vaak.


 

Heel even was er helemaal geen wind [we zaten in het oog van een hoog(je)], en dan… kan je bijv. gaan lezen.


La Turballe is een visserijhaven met een goed voorziene marina met zelfs broodbestelservice, maar la Turballe zelf is niet zoveel aan. Het heeft wel een héél mooi strand, dat langs de hele baai loopt. Met dit mooie weer is het een genot om de langs het strand de 7 km naar Pen Bron te lopen. Een derde van de wandeling gaat over het naaktstrand. Word je ook niet vrolijk van wat daar allemaal te zien is.........We steken Van Pen Bron met een primitief veertje over naar het gezellige Croisic, drinken daar een biertje en lopen weer terug.





 
In Croisic kan je met een scherp jacht met enige diepgang alleen aan een mooring liggen.  



 

In Turballe zien we een modern minitransat bootje met daggerboards en een vreselijk diepe kiel met de kraan gelift worden. Een vrouw is druk bezig de boot in orde te maken. Hoe je op zo’n beweeglijk racemachinetje tijdens een overtocht op de Atlantische oceaan nog aan je slaap kan komen is ons een raadsel.


Met alweer mooi weer zeilen we naar Tréhiguier, een plaatsje aan de monding van onze thuisrivier, de Vilaine. Daar pikken we een van de vier bezoekersboeien op. Het ligt daar leuk. Uitzicht op het kleine vissersplaatsje én op de stroom zeilboten die de Vilaine op en af vaart.


Een visser keert - hopelijk met vangst - weer terug aan de mooring.
 
Veel om ons heen valt droog, wij blijven net drijven.


En dan varen we de volgende dag verder om door de sluis bij Arzal te gaan. Het is laag water, beetje eng of we gaan vastlopen, maar volgens de berekeningen moet het lukken. Onderweg zien we wel de boeien van de vaarweg die soms op het droge liggen….We gaan er van uit dat de rivier de buitenbochten uitslijpt, waardoor deze het diepst zijn. En dat blijkt goed uit te pakken.


En dan is onze super mooi weer tocht vrijwel ten einde. Nu opruimen, zoeten van de boot/zeilen etc., en genieten van het leven in La Roche Bernard!