Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

donderdag 6 juni 2013

Door de skärgard (scherentuin) naar Stockholm


Stops in : Nynashamn, Agnö (aan de rots), en Stockholm

Na onze mooie ankerstop belanden we, in hevige slagregens (en dan is het ook  meteen 10 graden), in Nynashamn, waar we de mede petersburggangers  Wandelaar en Tadorna treffen.  De volgende dag is het  prachtig weer  en motoren we bij gebrek aan wind naar een mini fjord waar ’s zomers volgens de gidsen wel honderden boten liggen en waar wij nu alleen zijn. De ingang is erg smal. We meren af langszij aan de rots. Frits is helemaal happy want hij kan dan al zijn noorse gereedschap gebruiken om de boot vast te knopen aan de rots. Voor en achter aan een dennenboom, de diagonale lijnen aan het ijzerwerk in de rots. Zo liggen we letterlijk muurvast.
 
 
 
’s Avonds wordt het bladstil en dat geeft mooie beelden.
 
Hoe dichter we bij Stockholm komen, hoe bebouwder de eilanden worden.
 
 We zien weer zeer fraaie (buiten?)huizen en … we zien zowaar wat zeilboten op het water. Motorboten scheren vlakbij langs, ons enthousiast toe zwaaiend, maar wel met achterlating van enorme hekgolven, waardoor we enorm rollen. Dat hebben ze kennelijk niet door.

Om Stockholm te bereiken moeten we nog door een zeer smal watertje heen. 
 
De oevers worden gevormd door hoge rotsen, waar ook weer…. de mooiste huizen staan. Lange trappen leiden naar het water en het bijbehorende prieeltje.
 

 

En dan .. zeilen we Stockholm in. Een mooi gevoel, een mijlpaal bereikt.
We meren af naast het Vasamuseum. De Vasa is een door een Nederlandse scheepsbouwer ontworpen oorlogsschip, dat bij haar eerste vaart na 500 meter is omgeslagen en gezonken.  Bijzonder hoe zo’n debacle tot een van de belangrijkste nationale musea heeft geleid. We zijn onder de indruk van al het beeldhouwwerk op het na 333 jaar gelichte schip. We hebben twee dagen door de stad gefietst met wisselende temperaturen: de eerst dag 25 graden, de dag erop 11 graden! De laatste dag was het gelukkig weer 25 graden.  De Goelyo met Jules en Frank meert op dinsdagavond naast ons af. Onze indruk van Stockholm is erg positief: een schone stad met zeer  veel fraaie monumentale gebouwen, mooie waterfronten, erg veel boten aan de kades en op het water. Brede lanen met bomen.  Heel veel buitenleven in de vele parken en terrasjes. Kortom:  een mooie en erg gezellige stad.  

                                                                                                               de oude stad
 
 

 
ook de oude stad
 
 
 
 
 
 
                               de middag voor de nationale feestdag,
                          borrelen en eten in de Koningstuin
 
                                                   koninklijk paleis