Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

maandag 1 augustus 2022

Via de leuke stad Arhus naar de Kleine belt

 

Zaterdag 23 juli zeilen we naar Øer Maritime, dat strategisch ligt tussen Grena en Arhus. Af en toe regent het. Øer is een bijzondere plek, het is een Landal huisjespark, gesitueerd in een oude grindafgraving, met voor de huisjes de afmeerboxen. Om er te komen gaan we door een smalle geul en een piepklein sluisje. De sluiswachter int het liggeld. 

 

 Wachten op de schutting naar buiten


Eenmaal afgemeerd barst de regen los. We liggen er in elk geval erg beschut tegen de wind. Later wandelen we wat door het huisjespark. Dat ziet er niet aantrekkelijk uit. Een goede reden om de volgende dag gauw weer verder te gaan. Met een paar slagen kruisen we in de ZW 5 naar Arhus. Al van verre zien we de ‘Iceberg’, flats in de vorm van een ijsberg. 

 


We meren achter dit moderne havenfront af in de stadshaven, langszij aan de hoofdsteiger van de motorbotenclub, een topplek. Hier liggen we goed beschut tegen de verwachte harde wind van de komende dagen. Enig nadeel is dat er ergens stroomopwaarts een boot diesel lekt en dat drijft langs onze boot. Smerig! De brandweer kan de oorzaak helaas niet achterhalen.

We blijven hier drie dagen. Er is zoveel te zien en te doen. Het is een moderne en hippe stad met een Amsterdamse vibe.

In de nieuwe stadswijk, Arhus-Ø (eiland) wordt het ene na het andere appartementengebouw uit de grond gestampt. We zijn onder de indruk van de architectuur in deze stad. We vragen ons wel af of het hier gebruikte materiaal er na een jaar of tien nog wel zo fraai zal uitzien. Her en der zien we al wat algvorming op de witte gevels.




Op nog niet bebouwd terrein vinden tijdelijke activiteiten plaats, een soort vrijplaats. Er worden in het water allerlei watersporten gepromoot.


In het Latijns Kwartier rond de kathedraal zien we veel leuke winkeltjes en horeca.


Ook gezellig is het rond de rivier die door de stad loopt, en dat alles op loopafstand.


We bezoeken DOKK1, het cultuur en multimediahuis met daarin oa een bibliotheek. Het blijkt een waar kinderparadijs, zowel binnen als buiten. Zo is er een voetbalveldje met een digitale bal. Je schopt dus in het luchtledige, maar ziet wel de bal.


In het AroS kunstmuseum treffen we een grote octopus, die in het 10 (!) verdiepingen hoog atrium hangt.


Bovenop het gebouw is een glazen regenboogring aangebracht. We gaan erin en zien de stad door de kleurverschillen steeds op een andere manier. Ook hier lopen we maar even niet langs de buitenste glaswand. Hoe bedenk je zoiets?



Verrassend vinden we de ‘roofgarden’ op warenhuis Salling. Op het dakterras is op verschillende niveaus beplanting aangebracht met zitjes, en er zijn twee spectaculaire uitkijkposten. Ideetje voor de Bijenkorf, een uitkijk boven de Dam?





Als tegenhanger voor de moderne bebouwing gaan we naar het Gamle By, een openluchtmuseum waar uit heel Denemarken oude panden zijn herbouwd, met daarin de uitrusting/gereedschap van de verschillende ambachtslui uit die tijd. Leuk om te zien, maar we vinden het te druk.


Daarnaast liggen de botanische tuinen, waar het weer lekker rustig is.


De eerste twee dagen lopen we 18 km door de stad. Pfff. De laatste dag pakken we de fiets en bezoeken het park van het koninklijk zomerverblijf Marcelisborg, dat ten zuiden van de stad ligt. Gelukkig is er geen koninklijke aanwezigheid, nu mogen we de tuin in. Er staan mooie beelden in het park.

We vragen ons af wat dat ontsierende bolletje boven de voordeur is, een ordinaire bollamp? 

 

Bij de haven lunchen we op het terras, we doen verder boodschappen (hoe heerlijk op 50 meter van de boot is een supergrote supermarkt van Føtex, onze favoriet).

Arhus is de een na grootste stad van Denemarken, erg interessant en aangenaam om te zijn.

 

Donderdag 28 juli motoren we bij gebrek aan wind 15 mijl naar Hou (ook wel: Hov), een goed geoutilleerde haven en vooral


een praktische tussenstop voor een bezoek aan het 9 mijl verderop gelegen eilandje Endelave, waar je al vroeg moet zijn om nog een ligplaats te bemachtigen. Dat lukt ons. Een heuse havenmeester in kostuum wijst iedereen z’n plek en helpt zo nodig zelfs met afmeren...tot een uur of vier, daarna stapelt iedereen de boten gewoon verder, ook achter de boxen. De haven loopt op z’n Vlielands van vroeger helemaal vol.


Af en toe komt de veerboot ‘langszij’ aan de andere kant van de kade.



Ook op dit eiland zien we weer de ‘loppes’. Op heel veel plaatsen zetten mensen hun afgedankte spullen als 'loppes' op straat....in de verkoop dan wel. Wie zou dat nu willen kopen? Het is echte troep.


s Avonds is het gezellig bij de picknicktafels, die aan de zeezijde van de haven op een grasveld staan. Het is ook zo’n mooie avond. Vanaf het steigerwerk voor het zwemmen genieten we van de laatste zonnestralen.


Erg leuk eiland!


Om half tien vertrekken we (voordat de haven weer volloopt :-) naar Brejning aan de Vejlefjord, 20 mijl verder. Eindelijk kan de code D/gennaker weer omhoog. We dobberen naar ons doel.

Brejning ligt prachtig tussen beboste heuvels. Er is ook een strandje.


De haven is in een halve ronding aangelegd, dat heeft iets gezelligs. Aan het eind van de middag genieten we aan de picknicktafel voor onze boot van een glaasje én het mooie uitzicht op de fjord. Daar doe je het voor!


waarna we ons op het terras aan de haven op piepkleine Deense mosseltjes uit de Limfjord storten.



De volgende dag laat de wind het weer afweten, dus de motor moet weer aan het werk. We gaan naar Middelfart. Het water is blak, elke bruinvis kunnen we onmiddellijk spotten, de lucht is grijs en als we in Middelfart afmeren is het erg warm,broeierig. We doen snel met de fiets boodschappen en zijn voor de regen weer binnen. Handig die weerappjes met buienoverzicht.

Met een mooie NW wind 3-5 Bft zeilen we verder naar Assens. Tot onze verbazing loopt het hier ook nog aardig vol in de haven.


De stad laten we voor wat het is, we lopen nog even naar het kleine strand bij de haven en zitten verder aan boord lekker in het zonnetje onze boekjes te lezen.We plannen nog twee (anker)stopjes en dan landen we weer  in Augustenborg.