Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

maandag 3 augustus 2020

Pintail terug in NL




Na een extra ligdagje vinden we het ook wel weer goed om Fécamp te verlaten. De haven heeft de afgelopenjaren passantenplaatsen opgeofferd aan snelle ribs, lokale visbootjes en een groot klassiek zeilschip. Maar met de coronarust zijn er nu zelfs nog plaatsen vrij. Maar hoe dat in een normaal seizoen moet...Met een westenwind 5 Bft zeilen we van Fécamp naar Dieppe.



Ook weer een mooie kust om langs te varen

Zo langzamerhand wennen we aan het idee om naar Nederland te varen. In Dieppe liggen aan de gastensteigers vooral Nederlandse jachten. Aan de haven zijn veel terrasjes. We hebben ons oog op een ervan laten vallen, maar moeten uiteindelijk toch binnen eten; het is 's avonds buiten net iets te fris.


Wij liggen prima, reddingsboten langszij. We stappen ook hier op de fiets, maar kunnen er niet mee ‘uit de voeten’. Geen fietsroutes, en het leukste deel van Dieppe, de steile overkant van de haven, doe je lopend over trappen.



Bij gebrek aan wind starten we onze volgende dagtocht met de motor bij, richting Boulogne sur Mer. Halverwege komt er wat wind en dobberen we rustig verder. De steigers in Boulogne zijn vernieuwd, een verbetering. De grootste verbetering vinden we de bakker die ‘s ochtends vanaf half acht met brood(jes) en lekkers voor het havenkantoor staat. De lekkerste muffins kopen we hier.

De dag erna is er ook weinig wind, dus we varen weer met de motor bij. Bij Cap Griz Nez hebben we 3 knopen stroom mee, dat schiet op.

Na Calais kunnen de zeilen weer uit (en de motor ook). Het gaat zo lekker dat we doorgaan naar Nieuwpoort.Het is ook een dag van bijzondere uitzichten:

We zien de White Cliffs van Dover duidelijker dan ooit.

Daarna zeilen we langs de lelijke industriehaven van Duinkerken.

In de Pas van Zuydcote poseert deze aalscholver voor ons

en langs het invaartkanaal van Nieuwpoort begroeten de zeehonden ons.

Op de ducdalven in dit kanaal kijken zelfs hondjes op ons neer.

We meren af bij de Koninklijke, die het perfect voor elkaar heeft. Of het op zee waait kunnen we vanaf elke plek in de haven goed zien.

We gaan de volgende dag gauw verder om de drukte (en de corona) van de Belgische badplaatsen te vermijden. We zeilen met een mooie ZO wind in de hitte naar de nieuwe haven van Cadzand, een perfecte zeiltocht, behalve dan het zicht op die afgrijselijke bebouwing van de Belgische badplaatsen. Er is nauwelijks een stukje strand met duinen over.

Cadzand is een kleine luxe marina, geëxploiteerd door de Koninklijke Belgische jachtclub uit Antwerpen.


Hier maken we heerlijke fietstochten, daarover meer in het volgende blog. Inmiddels liggen we al in Vlissingen.


Zonnige groet uit Cadzand