Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zaterdag 26 juli 2014

Cruisen over de Sont


Met en lichte wind zeilen we in een nog steeds tropische temperatuur noordoostwaarts naar Dragör. Een plaatsje dat in het rijtje Marken, Hindeloopen, Aerøskøbing thuishoort. Een soort openluchtmuseum, waar (gelukkig) wel gewoon gewoond wordt. Straat na straat geeft dit beeld, onderbroken door lommerrijke pleintjes:



Rond de haven is het erg toeristisch, maar als we even daarbuiten komen, juist in de leuke straatjes, is iedereen verdwenen. In de binnenhaven staat heel markant een oude loodstoren.



We hebben een mooi ligplaats dicht bij de havenmond, waardoor we de toeristische drukte mislopen en een lekker zeewindje opvangen. De volgende dag gaan we met de fiets naar Kopenhagen. We komen langs de aangelegde eilanden met enorme zandstranden, waar het een krioelende mierenhoop van mensen  is. Uiteindelijk belanden we in de stad, waar we eerst naar Christianshavn gaan. Daar is het een drukte van belang op het water. Een paar jaar geleden hebben we hier nog gelegen met de boot.



Het is net Amsterdam. In dit deel van de stad worden de oude pakhuizen gerenoveerd. In een daarvan zit Noma… Een briefje op de deur meldt dat ze op vakantie zijn, dus kunnen we ons niet laten verleiden…



We lunchen aan het water op het terrasje van het architectuurmuseum en zien heel wat moois langskomen. Veel elektrische huurbootjes.




En verder doen we de gebruikelijke toeristendingen als het bekijken van het zeemeerminnetje, het paleis, de bebouwing langs het water, en de oude haven, waar het stampend druk is.



We zijn blij als we weer terug aan boord zijn, wel met enkele tussenstops om wat te drinken. In de hitte hebben we zo’n dertig km gefietst. Een ruim rondje vliegveld, dat tussen Kopenhagen en Dragör in ligt. Aan boord komen we weer in de frisse zeewind. Jonge zwaluwen zitten zich op onze meerlijnen op te poetsen. Ze zijn absoluut niet schuw.



Op zondagmiddag halen we Jan Michiel op van het vliegveld. Hij blijft tot vrijdag aan boord. We slepen hem meteen het leuke dorpje in. De volgende dag zeilen we aan de wind naar Humleback, een klein haventje aan de Sont, veertig km ten noorden van Kopenhagen. Het is erg warm in de haven; om een zuchtje wind te vangen eten we - met uitzicht over de Sont - aan een van de picknicktafels op de kade.



Naast het haventje ligt het Louisiana museum voor moderne kunst.



Hier gaan we dinsdag naar toe. De combinatie van de gebouwen (oude villa met moderne aanbouw), de beeldentuin, het lommerrijke park,  de kunst en de ligging aan de Sont maken het tot een prachtig geheel. Prominent staat er een mooi kunstwerk van Calder, een mobiel, aan de Sont.



’s Middags vertrekken we naar het zes mijl verderop gelegen Kyrkbacken op het Zweedse eiland Ven. Het is windstil en erg warm. We worden bijna jaloers op al die bimini’s. Maar voor in de haven hebben we onze parasolletjes.



We bemachtigen in het kleine kommetje een mooi plekje naast een andere Scanner.



Hier wordt tot wel zeven dik gestapeld. Voor het eerst dat we dat op onze reis meemaken. We vertrekken gauw naar het naast de haven gelegen strand om in het water wat afkoeling te krijgen, alhoewel….het water is 23 graden!  



De volgende dag vertrekken we bijtijds. De wind komt van alle kanten, we kunnen zelfs een uurtje spinnakeren. Maar aan alles komt een eind, en zo ook de wind vandaag. Het laatste stuk tuffen we Kopenhagen in. We meren af in Christianshavn. Alsof je in Amsterdam in de gracht ligt (en dat met 30 graden!).



Er komt van alles langs, volgeladen brede open rondvaartboten, borrelbootjes, kano’s en zelfs een echte gondel. Op de kades zitten de mensen op de grond tot ’s avonds laat te eten en te borrelen. Woensdag verkennen we het centrum te voet en donderdag maken we een fietstoer door de stad. Jan Michiel leidt ons met behulp van een route van trip advisor door de stad. Eerst naar trendy wijken met leuke winkelstraatjes en veel horeca



daarna naar de waterkant met zijn vele bijzondere gebouwen, zoals het operahuis en het theater.




En de binnenstad



We vinden het al met al een zeer levendige stad, waar veel moois te zien is. Na een gezellig etentje op een terrasje  in Christianshavn gaat Jan Michiel vrijdagochtend  met de metro naar het vliegveld en even later zwaaien wij het toestel, dat een mooie bocht over ons heen vliegt, vanaf de Sont na. Met een mooie oostenwind zeilen we naar Klintholm op het eiland Mön, langs de bekende kliffenkust. Op het laatst komt de wind flink door en is het zelfs  wat fris.



Foto Frits zeilend.1316