Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

dinsdag 2 juni 2015

A gentleman never sails upwind


 …dus wachten we maar tot de wind uit de zuidwesthoek verdwijnt. Het is nu dagenlang minimaal windkracht 5 ZW, maar meestal 6 of 7 Bft. We wegen af of het verstandig is om via Rotterdam ‘binnendoor’ naar Vlissingen te varen, maar wat rekenwerk leert ons dat we daar niet echt veel mee opschieten. Ook een hopje naar Stellendam op een zeilbare dag verkiezen we niet. Dan liggen we daar twee dagen met windkracht 7 vast. Neen, dan blijven we liever hier in Scheveningen wachten. Het bevalt ons hier uitstekend. Schijnt de zon, dan zetten onze fietsjes koers naar de boulevard, 
IMG_1081.JPG 

 regent het, dan duiken we een museum of de stad in. We genoten van het museum Beelden aan zee, waar een tentoonstelling van Vlaamse kunstenaars te zien is. De bij het museum behorende sprookjestuin van de Amerikaanse kunstenaar Tom Otterness aan de boulevard komt na de renovatie van de boulevard nog meer tot zijn recht. 

IMG_1079.JPG  

Op de steiger doen ook de zeemeeuwen zich te goed aan een visje of een krabbetje.  

IMG_1087.JPG 

Zondag is een uitermate miezerige dag. Uit de uitkalender kiezen we een bezoek  aan het Zeeheldenkwartier in Den Haag, waar een Design festival gaande is. We zijn verrast door de locaties waar exposities te vinden zijn; in oude bedrijfsvoertuigjes die in de straat geparkeerd staan, maar ook in prachtige monumentale panden, waar je normaal geen toegang toe hebt. En dan zijn er natuurlijk ook nog de mooie designspullen zelf. We dwalen de hele middag rond in dit hippe stadsdeel, waar ook heel veel horeca te vinden is.  

IMG_1088.JPG     IMG_1089.JPG 

Maandag is weer een redelijk zonnige dag met nog steeds een pittige ZW-wind. We fietsen met de wind in de rug door de duinen van Meyendel naar Wassenaar, lunchen daar en fietsen dan weer door de villawijken terug naar de boot. Meyendel is een schitterend natuurgebied met veel vennetjes, waar ik als kind veel geweest ben. Old memories…

IMG_1098.JPG 

Dinsdag is een regenachtige stormdag. Met de tram gaan we naar het Museon. Daar laten we ons verrassen door de tentoonstelling over de Atlantikwall, die dwars door Den Haag liep. Scheveningen werd in de oorlog geheel geëvacueerd en in Den Haag werd een hele strook vrijgemaakt van bebouwing; daar werden een tankgracht en een  wal aangelegd. Ook werden huizen opgeofferd voor een vrij schootsveld en ook de huizen in de directe omgeving moesten worden verlaten. De economisch gebondenen werden elders in de stad geherhuisvest, de overigen werden zonder pardon naar Gelderland en Overijssel gestuurd. In totaal moesten 135.000 mensen onder dwang hun huis verlaten! Wat een ellende allemaal.

IMG_1104.JPG

Terug in de haven ligt ons bootje lekker te schommelen. We borrelen bij buurman Maarten en daarna gaat het kacheltje weer lekker aan. Boekje erbij, helemaal prima. Den Haag is wel de beste plaats om verwaaid te liggen. Er zijn nog genoeg dingen waar we naar toe willen, maar morgen lijkt de laatste dag hier in Den Haag te worden. Wordt nog moeilijk om te kiezen hoe we die dag gaan invullen.