Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

maandag 23 juni 2014

Afmeren in de slotgracht van het kasteel van Vadstena



Tijdens ons verblijf in Karlsborg is het weer omgeslagen. Het is koud en het spettert af en toe wat. We wachten totdat de harde noordenwind wat geluwd is. We willen namelijk noordwaarts het meer verkennen. Volgens de Zweden is dat verreweg het mooist. Na twee dagen Karlsborg is de noordenwind afgenomen en motoren we een uurtje naar de eerste eilandenarchipel. De kust is heuvelachtig en volledig begroeid met bomen.



We hebben in Karlsborg een boekje gekocht met details van de archipellen. Met hulp hiervan vinden we een mooi plekje aan een rots. We meren af op de Zweedse manier: twee meerlijnen aan de bomen en een hekanker aan de achterkant van het schip.


De volgende ochtend is de wind gedraaid en zijn we met onze voorsteven dicht bij de rots gekomen. Oei. We vertrouwen de houdkracht van ons lichte fortress-anker (hekanker) hier niet, dus we gaan gauw ankerop voordat de wind verder toeneemt. De bodem blijkt wat stenig en gruizig, dus als ankergrond niet zo geschikt. We gaan nu naar de grootste archipel, aan de  noordkant van het Vätternmeer.






Er zijn allemaal doorgangen, deels niet betond, maar met het detailkaartenboekje lukt het ons om er uit- of beter gezegd; in -  te komen.



We zien voor het eerst wat meer boten. Het is de dag na midsommar, het grootste feest van de Zweden. Dit is dan het beeld bij de rotsen:



Ook hier vinden we weer een mooie ankerplek achter een rietkraag. We leggen ons  vast aan twee ankers, voor het geval de wind gaat draaien.



’s Avonds valt de wind als gebruikelijk weer weg. We hebben een mooi zicht op de fjord.



De volgende dag varieert de wind van windkracht 3 tot 5 op onze ankerplek, en dan uit steeds wisselende richtingen. De twee ankers halen we probleemloos weer op. Als we na weer een mooie tocht door de archipel op het meer zijn, zien we overal buien hangen. Die geven af en toe vlagen van windkracht 7, waarna het weer rustiger wordt. Veel regen krijgen we gelukkig niet. Hier staat het Vättern om bekend: snel wisselende weersomstandigheden met squals. Nou, dat klopt dus aardig.




Met twee riffen in het grootzeil en de genua voluit of een beetje ingedraaid, afhankelijk van de wind, zeilen we met ruime wind naar Vadstena. Tussendoor laat de zon zich ook zien en …voelen, want zonder zon is het ijskoud. Zowel water als lucht zijn 10 graden. De golven bouwen zich nu ook wat op. Wel heerlijk om weer even te zeilen. Dat valt ons trouwens erg mee van het Götakanaalroute; er zijn veel meren of meertjes in het traject waar wel weer een zeil uit kan, tenminste als de wind de goede kant opstaat. Zo wisselen we motordagen (met veel sluis- en brugwerk) af met zeildagen.
In Vadstena meren we af op een magnifieke plaats, in de slotgracht van een kasteel. In de late middagzon ligt dat er prachtig bij. Het licht hier in Zweden is trouwens toch erg mooi, alle kleuren zijn heel intens. Er zit geen enkele vervuiling in de lucht. En dan is het nooit echt donker, tenminste als er geen wolken zijn. De zon geeft ’s ochtends vroeg en in de avond nog veel warmte. De jonge havenmeester is erg vriendelijk en helpt ons afmeren. Zijn brommer is zeer bijzonder en volgens ons antiek….



We blijven hier een dagje rondkijken. We bezoeken natuurlijk het kasteel. De toelichting uit de boekjes maakt het interessant, want in het kasteel is niet zoveel te zien. Vanuit het kasteel hebben we wel een mooi zicht op onze boot.



 Vadstena is een klein middeleeuws stadje, leuke straatjes en veel terrasjes. Echt een aanrader. Alles dichtbij, zelfs de supermarkt en de wasmachines in de haven, waar we dan ook ruim gebruik van maken. Het blijft wat wisselvallig weer met soms erg donkere luchten en een bui.



Het stadje ligt prachtig aan een baai. Het is ook een pelgrimsoord. De heilige Birgitta stichtte hier een eigen kloosterorde. De grote kloosterkerk vonden we imposant.



Tenslotte zijn we bij een eeuwenoude glasblazerij, Vas Vitreum Crystal, geweest. Vader en zoon draaien dat met z’n tweeën. Er was erg mooi gekleurd kristalwerk te zien, maar we hebben toch het geld maar in de zak gehouden. Zij hadden nota bene voor de verkoop een agent in Utrecht. Hoe klein is de wereld.
Morgen weer verder het oostelijk deel van het Götakanaal op.