Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

woensdag 22 mei 2013


Van Simrishamn naar Kalmar


Stops in: Simrishamn, Hällevik, Stenshamn, Kristianopel, Kalmar
Fototip: met één linker muisklik op de foto zijn ze groot te bekijken via een rolmenu beneden in het scherm.

In Simrishamn konden we onze oude Zweedse USB-internetstick activeren. We hebben nu onbeperkt internet voor een maand en daar maken we ruim gebruik van, voor mails, weer, toeristische info en het bijwerken van het blog.
 
Vanwege de aanhoudende O-NO wind duiken we de Hanöbocht in. Weer een dikke Beaufort 6 en aardige golven, maar gelukkig wel weer zon. De stuurautomaat slaat af bij deze golven, zodat we deze trajecten met de hand sturen.
                                              stuurhandje van Frits is net niet te zien...
We kunnen Hällevik net bezeilen.  Dit is een haventje waar we erg enthousiast over zijn. Het is een klein dorp met prachtige houten villa’s en mooie tuinen. Er staat al zo veel in bloei. Het dorp ligt aan een baai met een zandstrand, omzoomd door dennenbossen. Her en der wordt er onder de bomen gepicknickt. De Zweden zijn echte buitenmensen. Overal tref je BBQ en picknicktafels aan en daar wordt ruim gebruik van gemaakt.  Aan de haven staat een winkel  die in zich verenigt de buurtsuper, de Blokker en de watersportwinkel, alles dus waar we behoefte aan hebben. Ideaal. Goed om te fourageren. Ook is hier diesel te verkrijgen zonder bio toevoeging,  dat schijnt in Zweden te mogen. Dus goed voor het bootmotortje. 
    plek zat tussen de vingers....

 We gebruiken hier ook onze fietsjes weer voor een mooie tocht over de nabijgelegen landtong.

Onze Pinksterdagen stonden in het teken van “Only the lonely”.  In een dikke mist zijn we deels motorend deels zeilend oostwaarts getrokken naar Stenshamn. De wereld wordt door de mist erg klein. Degene die last van de drukke westerse wereld heeft, moet  een week in Stenshamn gaan bivakkeren. Het is een idyllisch  minidorpje op het meest zuid-oostelijk gelegen eilandje van Zweden, Utlängan, en het bestaat uit  ongeveer twintig  voormalige vissershuisjes die nu als tweede huis in gebruik zijn en een haventje. Heel pittoresk.
een plaatje uit de havengids
 
De administratie van het havengeld moet je zelf doen in het “havenkantoor”, er is geen havenmeester. Sterker nog, er lijkt niemand op het hele eiland te zijn. We hebben nog wel even geroepen om aandacht……. Weer mooi onderhouden tuintjes.
Ineke als hulpje van de havenmeester
 
 
 
We hebben lekker  gewandeld door een natuurgebied. We verbazen ons over de typische  layout: her en der een dennenbos, overal rotsen, waar dan soms weer struiken op groeien, rotswalletjes, stukjes wetlands met riet. Je hoeft hier niet na te denken over terrastegels, ze liggen al voor je klaar. Even zoeken waar je nog wat planten kunt plaatsen, een zandbak kan maken etc. . ’s Nachts harde wind en onweer gehad. Door onze internetverbinding kunnen we het lokale weer goed volgen, de site klart.se is uitstekend. Gevoegd met de Zweedse buienradar kunnen we het tot nu toe zo uitmikken dat we binnenwerk tijdens regen doen en zeilen/varen als het droog is. Zo zijn we aan het eind van de dag naar Kristianopel gevaren. Normaal een gewilde haven, nu compleet verlaten. We waren de enige boot.  Onderweg viel de wind geheel weg, met een rond negen uur  laag staande zon, complete blakte en Schubert in de kuip was het mooi aankomen in Kristanopel.
 
Vandaar zijn we naar Kalmar gevaren, een van de oudste steden van Zweden met een prachtig intact slot, in de 16de eeuw omgebouwd tot een koninklijk paleis door koning Gustav  Vasa,  en een zeer grote barok-kathedraal. Hier blijven we een aantal dagen.

 
 

Praktische zaken voor de zeilers: Uitgebreide watersportzaak aan de haven Baltic genaamd. Diesel bijBätmacken. Shopping centre ook aan de haven. Voor de levensmiddelen naar Coop Konsum in de stad.