Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zaterdag 25 juni 2022

Zonnige Zweedse scheren

Zondag 19 juni , vandaag zeilen we zo’n 8 mijl naar het idyllische minihaventje van Lilla Kornö, een tip uit de facebookgroep ZeilenNoord. Het is heerlijk zeilen met 3 Bft westenwind.



Als we het eilandje naderen zien we niet waar de ingang is, maar dichterbij wordt dat natuurlijk wel duidelijk.




Het is een oud vissersdorpje, omsloten door rotsen. 


De vissershutjes zijn gefundeerd op stapels granieten stenen. We zien dat vaker.


De rotsen zijn van roze graniet. De oude ringen voor de vissersschepen hangen er nog in.


Wat een mooi plekje!! Als we wat rondwandelen beseffen we dat er hier vroeger een geïsoleerd gemeenschapje moet hebben gewoond. Dat zal wel op meer kleine eilandjes zo zijn geweest. Er is een vallei, waar nu groente en bloemen worden gekweekt. Dat zal destijds noodzakelijk geweest zijn voor voedsel ter aanvulling op de vis.

De havenmeester komt ‘s avonds langs en wil cash afrekenen, maar oei, dat zijn we niet gewend, we betalen alles digitaal. We hebben geen cash. Uiteindelijk bieden onze Deense kronen uitkomst.

De volgende dag staat er slechts een zuchtje wind. We motoren nog eens 8 mijl naar Smögen. Ook weer zo’n leuk havenplaatsje dat erg druk bezocht wordt. Maar het is nu “gezellig rustig.


Het leuke hier is dat er langs de hele haven/rots een plankier loopt dat als boulevard dient. In de huisjes ernaast zijn allerlei boetiekjes en restaurantjes gevestigd.


We vieren ons verblijf hier met een mossellunch op een mooi plekje op de kop van de haven met zicht op alles wat in- en uitvaart.

3456


We hebben aan het begin van onze reis een handigheidje ontdekt om het geschreven Zweeds (Deens of Noors) te kunnen vertalen. Bv handig als je diesel tankt bij een automaat en niet weet wat er van je verwacht wordt. Of in de supermarkt. We gebruiken de Google translate app en klikken op het camera-icoon. Dan hoef je geen foto te maken maar alleen de tekst in beeld te brengen, en dan popt de Nederlandse vertaling op. We gebruiken het overal. Lezen op deze manier hele folders. Echt handig!

 

Dinsdag 21 juni varen we 20 mijl naar Fjälbacka. Door het smalle Sote-kanaal en de Hamburgsund (beide erg mooi) mogen we niet zeilen, de rest zeilen we – in het zonnetje – met een mooie ZW 3. Ook nu weer tussen de ruige rotsen door. Leve de plotter die dat allemaal makkelijk maakt, als je daar de route tenminste in hebt aangemaakt.




We zeilen tussen zoveel eilanden door dat het net lijkt of je van het ene binnenmeer naar het andere binnenmeer vaart. Lekker beschut en zóveel mooie doorkijkjes.

En zo belanden we na 13 jaar weer eens in Fjälbacka.


We zijn de volgende morgen, net als de voorgaande dagen, vroeg op om naar de iets uit de kust gelegen Kostereilanden te varen. We willen buitenom, maar het waait nogal en onze Duitse buurman meldt net voor ons vertrek dat hij gister hoge golven had gehad op het ruime wind traject en dat was hem met al dat geslinger op de golven niet goed bevallen. Aangezien het seewetterbericht van Hamburg golven van 2,5 m aangeeft voor het Skagerrak besluiten we om toch ook maar de binnendoor route te nemen. Wel wind, geen golven. En dat blijkt een prima keuze. Heerlijk zeilen.

We navigeren tussen de rotsen door via torentjes en witgekalkte merktekens op de rotsen.


 

 

En meren af in Ekenäs op het Zuid-Kostereiland. Een soort Vlieland van Zweden. Er is nu nog plek genoeg!


Hier hebben we het echte eilandgevoel. De veerboot spuugt zijn passagiers uit, vrachtbrommers en golfkarretjes halen passagiers en bagage op, en verder is het lekker rommelig bij de haven.


Eindelijk komen de fietsen weer tevoorschijn. En we zetten voor het eerst een fietshelm op. Even wennen. Het eiland is autoloos, de fietswegen zijn beperkt en soms worden we toch verleid om een voetpad te volgen. Tja, dan kom je wel eens een hindernis tegen.


Overal staan (vakantie)huisjes verspreid door het landschap. Aan de brievenbussen langs de weg zien we hoeveel er verscholen staan aan een zijpadje.


De volgende dag is het voor het eerst lekker warm, >25 graden. Ook geen wonder want de Zweden vieren vandaag midsommer. De Zweden vertellen ons dat het vergelijkbaar is met Kerstmis, het wordt met familie en vrienden gevierd. Overal lopen jonge vrouwen met bloemenkransen, en vlakbij de haven wordt gedanst op traditionele liedjes. Bij veel huisjes wordt aan lange tafels buiten gegeten.


De Kostereilanden zijn echte wandeleilanden, er zijn veel routes uitgezet. We maken vanuit de haven een erg leuke wandeling, die over de rotsen en later langs grasland en water en door bos gaat.


De haven is inmiddels volgelopen met Noren, meest in motorboten. Het vakantieseizoen is in Scandinavië begonnen!! Hebben wij mooi al een aantal favoriete plekjes buiten de hoogseizoendrukte bezocht.

Wij vertrekken zaterdag 25 juni naar Noorwegen. Het worden een paar windarme dagen, dan heeft het geen zin om de 60 mijl lange Oslofjord in te gaan. Met al weer zonnig weer en een ZZW 3 zeilen we naar het plaatsje Stavern. We zien tijdens onze oversteek niet veel boten op het water. Het laatste stuk laat de wind het afweten, dus motor aan. De haven blijkt een levendige boel. We doen onze boodschappen vlakbij in een supermarkt en laten ons door een foodtruck verleiden om een Thaise hap mee te nemen naar de boot. Mmmm…. Lekker.