Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

maandag 13 juni 2022

Naar de scherentuin van Göteborg


 

Met een forse ZW wind zeilen we woensdag met een rif in het zeil en de HA fok in vier uurtjes naar het midden in het Kattegat gelegen Deense eiland Anholt. Er stonden de voor ons bekende IJsselmeergolven, gelukkig voeren we ruime wind.

 Het eiland ligt mooi in de zon en bij ons binnenvaren speelt iemand een leuke deun op zijn accordeon. Een leuk welkom. De haven is voor ongeveer een derde bezet.

 


Het is een soort Vlieland, een plaatsje, 3 km vanaf de haven en de rest van het eiland is wildernis. Wij zijn ooit naar de vuurtoren gelopen aan het andere eind van het eiland, 12 km in de hitte door een laag begroeide zandvlakte, het restant na langdurige ontbossing. Dat was pittig, maar het ergste was dat er op de bestemming alleen een vuurtoren was en verder niets, dus zonder eten/drinken weer terug. Sindsdien nemen we altijd water en iets te happen mee.

s Avonds lopen we nog even de Njordberg op en kijken zo neer op de haven.


 De volgende dag lopen we via het bos op de Njordberg met af en toe wat drizzleregen naar het dorpje, waar alleen maar halfverharde wegen zijn.

 


De 'wildernis' laten we dit keer links liggen.


 

Het seizoen moet nog beginnen. ‘s Zomers is het hier bomvol, maar nu is er geen café’tje open. Er heerst hier een eilandsfeertje, dat je ook terug ziet in het maar laten liggen van allerlei rommel in de tuin. Hout, roestige stalen werktuigen etc.

Het kerkje is voor het grootste deel met kaarsverlichting uitgerust. Dat moet met de Kerstdagen een bijzondere sfeer geven.

Vrijdag 10 juni is een topdag. Niet alleen is onze Sjoerd jarig, maar we belanden door de windrichting (ZW) niet in het geplande Zweedse plaatsje Varberg maar op een eilandje vlakbij Göteborg, 60 mijl noordwaarts. Onderweg zijn we eindeloos met de zeilen bezig, HA fok, code D wisselen elkaar af, al dan niet met de boom erin. Heel wat werk. We meren af in het leuke  haventje van Tängen op Styrsö.


 


We vieren onze aankomst in Zweden...Frits haalt bij de havenkroeg waar ook het liggeld moet worden betaald de ons bekende  Zweedse hap: roggebrood met heel veel garnalen en sla. Er is in 7 jaar tijd niet veel veranderd!



Het is een bijzonder eiland. Er staan prachtige grote huizen, meest wit met een rood dak, vaak hoog op de rots. We vragen ons af of dat tweede huizen zijn. En ze hebben allemaal een torenhoge vlaggemast met een blinkende goudkleurige top. Ben je thuis dan wappert daar de Zweedse wimpel.


Woont Pippie Langkous hier soms ook?


Dicht bij de haven staan de huizen compact naast elkaar, zoals dat ook in Marken te zien is.


Er rijden bijna geen auto’s, we zien wel al het andere op wielen zoals elektrische golfkarretjes, bestelbrommertjes en alles wat daar tussen zit.



Bij onze wandeling door dit plaatsje wanen we ons in een paradijs, zo mooi en rustgevend. Een topbestemming!

s Middags varen we door de scheren naar Göteborg.


Het wordt snel bewolkt en het wordt guur. Een heel verschil met de zonnige ochtend op Styrsö. We zijn blij als we vastgemaakt hebben in de haven van de Koninklijke, de GKSS, in Längedrag, een voorstadje van Göteborg. Kacheltje lekker aan!


Het havenkantoor zit in een torentje


Hier blijven we een aantal dagen, want het gaat waaien, stormen. Zondag gaan we met de tram naar Göteborg. Tijdens de regenbuien duiken we een winkel of de horeca in. In de kledingwinkel van COS lekt het binnen echter ook.  De hippe wijk HAGA is en must. Feitelijk is het één lange straat.


Bij de stadshaven is alles in de omgeving in de verbouw. Het ziet er troosteloos uit. Blij dat we daar niet bij die bouwput liggen. Verder dwalen we wat door de stad.




 

 

 

 

 Bij terugkeer bij de haven vallen we in een grootse oefening van de reddingsmaatschappij.


De volgende dag treffen we twee KNRM-ers die deelnemen aan de vierjaarlijkse conferentie van reddingsdiensten van verschillende landen. Dit keer gaat het over massa-evacuatie, bijv. bij een zinkend cruiseschip. De oefening bleek de opening van de conferentie. Als we vertellen dat we Kustzeilers zijn, brengen ze direct het lustrum op het forteiland ter sprake, waar ze actief aanwezig zullen zijn. Leuk!


Maandag de 13e waait het de hele dag 7 Bft.


Onze boot ligt prima, we schommelen maar een beetje, maar het gegier van de wind is erger. Het is overigens wel erg zonnig.

We doen wat boodschappen met de tram, oa bij een grote watersportzaak. 's Middags vervangt Frits de kapotte gasveer van de bakskist. Ook wordt nagedacht over de aansluiting van het zonnepaneel.


Ondanks de wind hebben we voor het eerst buiten gegeten, wel met dubbele fleecevesten aan. De Zweden zwemmen zelfs met dit weer, helden!