Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zaterdag 2 augustus 2014

Het land van “moin ! ”


 Het wordt wat eentonig, maar met alweer een stralende zonnige warme dag mét wind zeilen we op een ruimewindse koers van Klintholm naar het eiland Femø. Langs de kust zien we de bekende glooiende heuvels met korenvelden en de keurige boerderijen.



Femø is een piepklein eiland in het Smålandsvaarwater tussen de grotere eilanden Seeland en Falster/Lolland. We komen er rond zes uur aan en dan is de haven al redelijk vol, maar we kunnen nog aan een pakketje andere schepen afmeren. De volgende morgen kunnen we aan de wal liggen, wel zo makkelijk voor het uitladen van de fietsen. In twee uur tijd hebben we het hele eiland rondgefietst; twee minidorpjes met daartussen een kerkje. En verder héél veel korenvelden.


Een kunstenaar heeft kennelijk de opdracht gekregen om alle banken op het eiland te versieren. Dat heeft hij heel leuk gedaan. Elke bank is weer anders. Deze heeft zelfs visserslatijnafmetingen op de zitting.



’s Middags zoeken we verkoeling in het zeewater (22 graden) bij het naast de haven gelegen strand. Tot onze verbazing was het daar helemaal niet druk. Tussendoor draaien we een wasje.



’s Avonds trekt een onweer over dat gelukkig enige afkoeling brengt. In de boot was het 33 graden! De volgende dag is iedereen snel uitgevaren; een Deense gewoonte, ’s ochtends vroeg weg zodat je rond het middaguur nog een plaats hebt in de volgende haven. Dat zijn we helemaal niet gewend en dat willen we ook niet. De volgende dag zeilen we met een lichte wind naar Bagenkop op het eiland Langeland. De spinnaker kon er zelfs nog enige tijd op. De zuidpunt van Langeland heeft zijn eigen “klif”.



De haven is redelijk vol, maar wij kunnen nog langszij een grote motorboot die ons eigenlijk liever ziet gaan dan komen.



Door de warmte zijn we vroeg op. Er staat een leuke windkracht 4, en wij varen, uiteraard weer in de volle zon (zeilen in de Middellandse zee kan niet warmer zijn) , halve wind naar de Duitse rivier de Schlei.



We willen inkopen doen in het plaatsje Kappeln, maar we besluiten bij Maasholm voor anker te gaan om te zwemmen. We liggen eigenlijk midden op een grote plas, normaal zoek je de beschutting van een wal op bij het ankeren, maar nu even niet. Het water is inmiddels zó warm geworden, op de Oostzee 22 graden en hier:



 We blijven liggen zodat we nog wat wind opvangen. Dat wordt dan geen boodschappen doen en dus pannenkoeken eten uit de noodvoorraad….ook lekker. En dan is er weer die mooie avond op het water.



’s Ochtends vroeg varen we dan toch echt naar Kappeln. Een plaatsje dat ons verrast. Het is er gezellig druk, leuke winkelstraatjes, panden met mooie gevels en een levendige kade met terrasjes. Wij meren af met de kop op de kade in een prachtige gemeentelijke box.





Wij blijven hier een extra dagje. Het weer dreigt even met wat bewolking wat minder te worden (wat heet, we hunkeren naar een wat koelere dag) , maar aan het eind van de middag is het weer helemaal zonnig én warm. Deze zomer komt bij ons in de boeken als een superzomer. We fietsen 40 km langs de meanderende Schlei, in Schleswig Holstein.



Aan de noordelijke oever zijn leuke plaatsjes en dito terrasjes, waar we ruim gebruik van maken. In Lindaunis fietsen we, na een lekkere lunch,  over een oeroude stalen klapbrug. Één auto breed en alles gaat eroverheen, fietsers, auto's maar ook de tram. Stoplichten regelen de doorgang.



En steeds hebben we weer mooie uitzichten over de Schlei.



Op de zuidelijke oever fietsen we door een mooi glooiend natuurgebied en zien we oude landhuizen met bijbehorende boerderijen.



Bij een van die boeren landhuizen treffen we deze fraaie  toegangspoort aan.



In Sieseby worden we verrast door veel mooie rietgedekte huisjes.



Uiteindelijk keren we over de grote klapbrug bij Kappeln, van waar we een mooi zicht op het havenfront hebben, weer bij onze boot terug.



Bij de brug ligt nog een 15de eeuwse haringvanginstallatie (Zaun) in het water. Deze wordt (een dag per jaar) nog echt gebruikt. Palen staan in een bepaald patroon in het water met daartussen netten.



Dit was weer een topdag! We kunnen iedere zeiler Kappeln en omgeving aanraden. Mooie fietspaden ook. Maar waarom heet dit blog nu  In het land van “moin”? Wel, in Zweden begroet je iedereen met het vrolijke “Hey hey” (een aardige Zweed begroette ons zefs eens in het Engels met “morning, morning”), in Denemarken met het stoere “Hay”, maar in Schleswig Holstein met het gemoedelijke “Moin”. Al fietsend en in winkels worden we zo door iedereen begroet en daar doen we inmiddels zelf vrolijk aan mee.
En dan kruisen we, alweer in volle zon, naar Kiel. We sluiten daar – in Holtenau - aan bij jachten die al twee uur liggen te wachten op een schutting naar het Nord-Ost Seekanaal (de jachtensluis is helaas alweer buiten gebruik) en kunnen na drie kwartier met de grote scheepvaart mee in een schutting. We motoren vervolgens in konvooi naar Rendsburg. Het  is erg heet en de tropenkleding komt goed van pas.