Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zaterdag 12 augustus 2023

Terug in Augustenborg

 



We genieten van nog een heerlijk dagje Svendborg. De lokale schoenenwinkel heeft een goede klant aan ons, zowel op de heenweg als nu.


Het is hier nu gezellig druk. Alle terrassen en restaurantjes draaien op volle toeren. Hoe anders was dat op de heenweg, toen er nog weinig terrassen open waren.

Svendborg heeft een aantal mooie binnentuinen, waarin restaurants actief zijn, een soort hofjes van vakwerkhuizen. We lunchen in een daarvan.


3 Augustus is de tegenwind minder sterk en varen we naar Fåborg. Het ligt in een besloten baai. karakteristiek is de zeer oude gele toren. 


De stadshaven is vol en we wijken uit naar de marina. We liggen net achter de breakwater met een mooi uitzicht over de baai. Ook hier blijven we een dagje. Het plaatsje is de moeite waard. Leuke straatjes met oude huizen en vooral veel stokrozen.



Bij de stadshaven vinden we de grootste en best gesorteerde watersportzaak die we in Denemarken tot nu toe zijn tegengekomen. Een ware snoepwinkel. We kunnen zelfs een getordeerde harpsluiting van Wichard met een borging van het mannetje kopen. Daar zijn we al jaren naar op zoek voor de grootzeilval!

Zaterdag 5 augustus is er nauwelijks wind. Door blak water varen we naar Dyvig, waar we nog één keer dit jaar voor anker gaan. Dit wordt de mooiste ankerplek van Denemarken genoemd. De eerste keer dat we hier kwamen, begin jaren negentig, voeren we bij de smalle doorgang door een complete kwallenmatras. Dat hebben we hier nooit meer gezien.  


De volgende dag vertrekken we naar Augustenborg, koers oost-zuidoost. En ra ra waar komt de wind vandaag vandaan ? Na een maand west-zuidwestenwind is het nu oost-zuidoost. Drie maanden zeilen met nauwelijks een traject voor de wind of halve wind! Hoe bizar. We hebben ons blauwe licht weer zeil (easy furl) slechts een keer, voor korte duur, gebruikt.

In Augustenborg krijgen we een mooi beschut plekje om de komende week te klussen aan de boot. We hebben een lijstje met tig actiepunten. En dan….barst storm Hans los, we meten in de haven op onze beschutte plek vlagen van 37 knopen. Hoe moet dat op open water zijn? Het waterpeil zakt geleidelijk een meter, oei, we liggen met de neus in de wind en met onze spiegel naar de steiger, we kunnen nu nauwelijks de steiger bereiken. Zelfs de zeereling ligt onder steigerniveau. We moeten nu eerst op de dwarslat onder de steiger zien te komen. Terug aan boord is nog lastiger, want dat doen we achteruit en we zien dan niet of onze voet op de boot landt. Gelukkig wordt dat twee dagen later veel beter. 

 


Tussendoor gaan we een paar keer naar Sønderborg. We zien daar een bijzondere trap. Op de kop van de treden is een afbeelding geplaatst. Links wat bossages, rechts is zelfs een hert te zien (valt op de foto weg). Erg leuk effect.



De eerste dagen raast storm Hans nog door, daarna wordt het rustiger met op zaterdagmiddag een langdurige hoosbui. En wat doen we deze dagen zoal? De motor voor zover mogelijk al klaar maken voor het volgende seizoen (olie verversen, filters vervangen ed), grootzeil afslaan, netjes opvouwen en opbergen, fok spoelen met water en met spons afnemen, opvouwen en opbergen, een mal maken voor een zgn. bushokje. We zagen een Fins schip met een afdichtingsmogelijkheid van de sprayhood met als het ware twee toegangen:



en de mal (dat was een tijdrovende lastige klus)

Frits heeft de Webasto (verwarming) ook weer aan de praat gekregen, kwestie van een verkeerde stekkeraansluiting :-). Kunnen we met koud weer achter ons anker liggen. We maken de boot van binnen schoon, spoelen alle lijnen om het zout te verwijderen, nemen het dek af met soda en scotchbrightspons, behandelen de sprayhoodramen en zo gaat het maar door.

Relaxen doen we in daarvoor in de haven staande stoelen.


en we gaan een paar keer uit eten bij de Nederlandse Vietmanees. Nan zorgt voor de gezelligheid en haar man San kookt. Het funktioneert als een afhaalcafetaria, en de meesten eten een hamburger met frites. Maar wij vragen Nan en San om ‘wat lekkers’ voor ons te maken en dat komt altijd goed.



Vrijdag is een mooie avond om lang buiten te zitten. Uiteraard met een lekker wijntje.


Ik heb altijd geleerd: red in de morning is een seamans warning, red in the night is een seamans delight, maar dat gaat dit keer niet op. Zaterdagmiddag stortregent het. Een goed moment om het blog van deze reis af te sluiten. Morgen leggen we de boot onder de kraan en dan gaat ze maandagochtend om 8.00 uur de wal op. Dat is dan een dag van doorbuffelen om het dekzeil erop te plaatsen en de laatste klussen nog te doen (rammelende max prop schroef eraf halen), en dan keren we na een overnachting in het naastgelegen fjordhotel weer huiswaarts. Ook weer zin in!

We hebben ook nu weer genoten van deze vakantie, het varen door de scheren, de leuke contacten met medezeilers, mooie ankerplekken, en vooral ook de eilandenarchipel van Stockholm. Twee maanden heel veel zon gehad en een maand vooral veel harde wind uit de verkeerde richting. Dat laatste vroeg om strategisch onze dagtochten te plannen, lastig bij de sterk wisselende voorspellingen. De wolkenpartijen waren in elk geval zeer indrukwekkend.