Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

woensdag 25 mei 2022

Terug in Augustenborg

 


Woensdag 18 mei vertrekken we weer naar de Pintail die in Augustenborg, Denemarken, heeft overwinterd. Met de gebruikelijke files in Hamburg en wat tussenstopjes zijn we in 7,5 uur bij de boot, die werfeigenaar Anders al voor ons heeft klaargezet.


Er volgen twee dagen stevig doorklussen om de boot waterklaar te maken. We overnachten in het bij de haven gelegen Fjordhotel. We zijn de enige gasten en als we daarnaar doorvragen horen we “We hebben de prijs al duurder gemaakt opdat er weinig gasten komen. Een enkele gast is veel te duur voor ons”. Tja, dan wordt het nooit wat… In elk geval krijgen we een prima maaltijd en ontbijt van de nieuwe crew uit de Canarische eilanden.

Een van de klussen is het weer terug inbouwen van de Webastokachel, natuurlijk op zo’n vreselijk onbereikbare plek. Frits ligt dan onderin de bakskist, en Ineke oppert.


                            Slangemens Frits aan het werk.

Het is gelukkig prima weer. De voorspelde buien blijven vrijwel geheel uit. Ook mooi om de mast te inspecteren met het nieuwe comfortabele bootsmansstoeltje en de mastclimber, een soort bergbeklimmersset waarmee Frits zelf naar boven klimt. Het werkt uitstekend.


We zijn goed bezig volgens de Engelse watersportjournalist Tom Cunliffe, die hier ook met zijn boot ligt.

Eenmaal te water horen we bij het opstarten van de motor slechts een tikkend geluid. We zijn even bang dat de startmotor het heeft begeven, maar als we binnen rotte eierenlucht (knalgas) ruiken, weten we voldoende. De startaccu is na 11 jaar kapot. Bij doormeting geeft deze nog wel aan dat er normale spanning is, maar dat zegt dus niet zoveel. Op zoek naar een nieuwe AGM accu die op de plaats van de oude past. Gevonden, job done. En zo volgen er vele jobs.


                                Tevreden, het dek is weer schoon na een sodabeurt!

Van de lokale Vietnamees (van Nederlandse oorsprong), waar we de tweede dag heerlijk eten, krijgen we tips over waar je het beste groente, brood en wijn haalt.Zo komen we in een supermarkt Birka XL, waar ook het assortiment XL is, incl. non food.

De Denen behoren tot een van de grootste vleeseters ter wereld, 95,2 kg per hoofd van de bevolking. In de supermarkt is het assortiment dus ook XL, evenals de keus aan buitenkeukens/BBQ’s. Voor ons rest slechts een enkel kipfiletje in een behapbare hoeveelheid. 

 










 

 

Mwahh, toch maar ons tweepitsgasstelletje en de kipfiletjes .....

 

We ontdekken ook dat op de Raymarine masttopunit van de windmeter het vaantje mist. Nergens verkrijgbaar in de wijde omgeving, dus maar een onderhoudsset besteld bij Dekker in Zaandam. En nu maar hopen dat het pakketje deze week aankomt….

Tot zolang vermaken we ons hier met allerlei klussen en klusjes. De kachel wil nog niet aan de gang, de AIS zendt niet uit, het nieuwe log moet aangesloten worden etc.. Tussendoor gaan we ook wat op stap, zoals een biertje pakken op de nog stille havenkade van Sonderborg.