Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zaterdag 13 juni 2015

Voor de wind

In Brighton wandelen we ’s avonds wat door de havenbuurt. Het mooie nieuwbouwcomplex, heel bijzonder voor een hoog klif aangelegd, begint wat aan vervallen te raken. Jammer, kennelijk gaat het hier in Engeland ook niet zo goed. De volgende dag staan we  om 10.00 uur klaar om uit te varen, en wij zijn niet de enigen. Er is wel een probleem, iedereen ligt in de modder vast en we moeten tot 12.00 uur wachten, voordat we probleemloos uit kunnen varen. En dat in zo’n belangrijke haven. Volgende week komt de baggeraar! Wat een planning. Met mooi weer en rustige noordoostenwind varen we naar Cowes op het eiland Wight. Op de Solent (het vaarwater tussen het vasteland en Wight) varen we langs een aantal forten die midden in het water liggen.

In Cowes is voor zeilers zoveel leuks te zien. Prachtige klassieke schepen (dit is ons uitzicht vanaf onze ligplaats),

De bekende startkanonnetjes van het Royal Yacht Squadron

Echt Engels:

En de winkel van de bekendste watersportfotograaf, de Beken of Cowes

De volgende dag waait het te hard om een grote tocht te maken. We zeilen een klein stukje naar Lymington. Ook weer zo’n leuk plaatsje. Je vaart voordat je bij de kleine stadskade komt langs een lint van aan boeien afgemeerde jachten. Boten die dus geen walverbinding hebben.

We dubben lang of we de volgende dag een lange slag naar Weymouth zullen maken. Sommige weerberichten reppen over veel wind en bij andere is dat weer wat minder. We besluiten te gaan, dat gat wat makkelijker als het ook nog een mooie zonnige dag wordt. 6 Uur ’s ochtends op (ja, je moet wat voor je hobby over hebben) en 7 uur zijn we al op het water. Het begin is nog in de beschutting, maar we hebben veel stroom mee, dus dat schiet toch lekker op. Langs de Needles, het westelijke puntje van het eiland Wight.

En als we daar voorbij zijn, komen we in de wind en de golven terecht. We varen pal voor de wind (5 a 6 Bft), en dat is lastig sturen met golven. Vanwege het rondvliegend zoute water maar even een foto van onder de sprayhood.

We vliegen met een snelheid over de grond van ruim 9 knopen ( en zelfs af en toe 12 knots) naar Weymouth. Bij een gijp breekt de curreyklem van de grootzeilschoot. Weer een klusje voor in de haven. Vlak bij Weymouth zien we een ruiter in het landschap; die blijkt koning George III te moeten voorstellen. De afbeelding is in 1800 uitgesneden uit de kalkheuvels. Is ons nooit eerder opgevallen.

 Vier en een half uur na vertrek meren we af  in de Olympische haven. Deze haven is voor de Olympische Spelen van 2012 aangelegd en ligt aan de voet van Portland, een hoog oprijzend schiereiland, waar kalkzandsteen werd gewonnen (oa gebruikt in de St. Pauls Cathedral in Londen). De haven is een oude marinehaven, en vormt nu een soort beschut binnenmeer. We vallen met de neus in de boter, want er is een worldcup aan de gang, en de wereldtop uit de open boten zeilerij vaart hier deze dagen wedstrijden. Alle bootjes komen ’s ochtends en aan het eind van de dag vlak langs ons varen. Een mooi gezicht. Zo zien we honderden bootjes, gezeten aan de wijn, voorbij vliegen:

Er komen weer een paar dagen met windkracht 7 aan, dus blijven we ons in Weymouth vermaken. Vandaag fietsen we de hele baai langs, van Portland, tot een dorpje voorbij Weymouth (met dat paard). Hier een tussenstopje bij Sandsfoot Castle, met op de achtergrond aan weerszijden van de ruïne de breakwaters van Portland harbour.

Weymouth heeft een lange boulevard, die erg druk is, vooral met zeer oude en/of slecht ter been zijnde mensen. Kleding jaren vijftig.

We werken ons met gebruik van trottoirs door het drukke verkeer. We moeten nu ook links rijden, maar dat went snel.