Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

donderdag 14 september 2017

(Te) Veel wind

1 Augustus is de boot weer op het droge gezet en zijn wij naar huis gegaan voor het huwelijk van Jan Michiel en Eef. Het was een feestelijke maand die tot 3 september voortduurde.

8 September rijden we weer terug naar La Roche Bernard. De dag erop gaat de Pintail weer te water. De Illusie gaat een dag later te water en gezusterlijk liggen beide schepen in La Roche Bernard een paar dagen naast elkaar in de haven.
Aan het eind van de laatste steiger onder in de foto liggen de Pintail en de Illusie



Er komt een zware storm en die wachten we beiden op de rivier af. Frits klust samen met Jaap een bijzondere vuldop voor de watertank, de broodplank dient... als werkbank!!

Je zou zeggen dat alles zo langzamerhand wel geoptimaliseerd is, maar neen, er is altijd nog iets te verbeteren! Zoals de ledstrips in de boekenkast, die de volgende dag worden aangebracht.

We hebben de auto bij de hand, en daar maken we mooi gebruik van. We bezoeken La Baule nu eens vanaf het land. In tegenstelling tot van de zomer is het kilometers lange strand uitgestorven.


De gemiddelde leeftijd van de wandelaars op de boulevard ligt ergens rond de 75. We voelen ons jonkies.
De boulevard staat vol niet te hoge flats, waarvan de rolluiken – hoe ongezellig - grotendeels dicht zijn. Op 50 meter daarachter begint het prachtige glooiend gelegen villadorp. Kronkelende straten met tussen de bomen gelegen villa’s die in verschillende tijdperken zijn gebouwd. We kijken onze ogen weer uit.
De flats aan de boulevard lijken gebouwd in de voortuinen van de erachter liggende villa's.
In de haven waait de wind er lustig op los. We gaan de volgende dag daarom naar Nantes, lekker wat door de stad banjeren. Een groot deel van de stad is ’s middags echter no-go area; er zijn 6500 stakers op pad – ja, dat hoort ook bij de Franse folklore! – en de politie is massaal in een indrukwekkende wapenuitrusting uitgerukt. We zien overal in de binnenstad ME-ers lopen met schilden, scheen-, arm en beenprotectors en de nodige wapens. De politiebusjes zijn niet te tellen.


We besluiten maar gauw weer naar (ons favoriete terrasje op) het rustige operaplein te lopen, waar we onze auto vlakbij geparkeerd hebben.

Woensdag is het, na een stormachtige nacht, nog steeds erg winderig en ook nog regenachtig. Echt een dagje om de voorraad levensmiddelen (per auto dan) weer op peil te brengen. Dat doen we bij de grote supermarkt van Leclerc in Herbignac. Wat een megawinkel. We doen ons tegoed aan de traiteurafdeling.
tsja, de buurtsuper is nu wel verdwenen...
We wippen nog even langs ons favoriete terras op het marktplein van la Roche Bernard. De eigenaren kennen ons inmiddels wel en we krijgen van beiden een hand. We burgeren al aardig in.

Donderdag, mijn (Ineke)  verjaardag, is het iets minder wind. De schoolzeillessen gaan nu ook weer door. Zo kweken ze hier de zeilers van de toekomst. Het blijft leuk om dit te zien.


Het is vandaag marktdag, het hele plaatsje is dan autovrij. De wandeling naar het stadje voert door een klein dal langs een oude wasplaats, een Garenne. Frits haalt via deze leuke route dagelijks ons stokbroodje.
de Garenne


Onze trossen gaan eindelijk los;  we maken eerst nog een toertje over de rivier stroomopwaarts

en zakken vervolgens af naar Arzal,. Onderweg doen we pogingen om het (vermoedelijke) tape, dat zich van elders door de storm boven aan onze antenne vastgekleefd heeft, los te varen, tevergeefs. We hebben nu een extra windvaan. We gaan er in elk geval niet voor naar boven!


In Arzal meren we af, klaar om morgen via de sluis de zee op te gaan, als het weer niet al te slecht is.