Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zaterdag 25 juli 2015

Genieten van Bretagne

We proberen al een aantal dagen een meetingpoint met onze vrienden van de Swanta af te spreken, Hylke en Nel. Zij varen ook aan de Bretonse kust. Het wordt Tréguier. Met een WZW 4 zeilen we kruisend westwaarts. Natuurlijk weer wind tegen stroom, zodat we eenmaal van de rivier af, weer in de steile golven terechtkomen, terwijl op dat moment de wind ook even doorhaalt tot windkracht 6. Rifje erin dus. Later wordt het wat rustiger. Tréguier ligt aan de gelijknamige rivier en we varen 9 mijl vanaf de monding naar het kleine stadje. Aanvankelijk glooiende oevers, later zijn ze wat meer bebosd.

En we varen bij laag water, dus we zien alle oesterpercelen boven water staan. Er staan er hier heel wat. Het tijverschil is hier ruim 10 meter; bij laag water is het een hele klim/afdaling van de steiger naar de wal.

Het weerzien met de Swanta vieren we met een gezamenlijke maaltijd aan boord van de Swanta. We hebben heel wat bij te praten. We varen vanaf nu een tijdje samen op. ’s Middags maken we – bij laag water - een VVV-wandeling rond Tréguier. Het eerste deel is erg mooi.

In het stadje kopen we een simkaart met internettegoed, maar we krijgen het niet aan de praat. Dan maar wachten tot we een winkel van de provider tegenkomen.
Zondag varen we met de stroom mee naar Paimpol, zo’n 29 mijl verderop. Zowel bij de Swanta als bij ons blijkt de snelheidsmeter/log niet meer te werken. In Tréguier is blijkbaar troep gekomen in het schoepje, waarmee de snelheid gemeten wordt (in Paimpol hebben we dat met succes weer schoongemaakt). Helaas is er te weinig wind om te zeilen, dus blijft de motor aan. En al gauw komen we in de drizzle, die later overgaat in gestage regen. De aanvaart van Paimpol gaat tussen de rotsen door, een beetje spookachtig, met al die rotsen die als schimmen in de regen opdoemen, terwijl er flink wat stroom staat. Inmiddels is er wat wind en zeilen we op de fok. Zo dobberen we naar ons doel, waar de sluis in verband met het getij pas om 19.40 uur open gaat. Het laatste stuk naar Paimpol is het erg ondiep en dat is pas te bevaren vanaf half tij. Bij laag water ziet dat er zo uit.

En bij hoog water zo

De volgende dag verandert de lucht van grijs naar zonnig en wordt het echt warm. Paimpol is een levendig stadje

met veel terrasjes, leuke winkeltjes en mooie Bretonse huisjes.

We blijven hier een dagje, want de Swantabemanning krijgt versterking van zoon Ruurd (is tevens ons 24 Uurs Race bemanningslid).
Dinsdag zeilen we in stralende zonneschijn ruimewinds met de halfwinder op oostwaarts, langs Cap Frehel

naar Saint Cast le Guildo,  een plaatsje 10 mijl voor St. Malo. Dat blijkt een  leuke badplaats met mooie oude panden en een gezellig centrum, beschutte ligging naar het westen in een  prachtige baai met breed strand,

en fraaie wandelmogelijkheden,  o.a. naar de grote baai van Fresnaie, die bij laag water geheel droogvalt. Dan zijn er veel mosselstokken en oesterplaten te zien. We blijven een dag om het dorp te verkennen en naar de baai van Fresnaie te lopen.
Helaas was het nog geen laag water toen wij zicht op de baai hadden. De toppen van de eerste 2 m hoge mosselstokken zien we nu net boven water komen. We sluiten de dag toepasselijk af met een mosselmaaltijd (mosselen uit St. Cast) in een restaurantje vlak bij de jachthaven. Saint Cast heeft onze verwachtingen ver overtroffen.
Donderdag starten we de dag met een fotoshoot van medekustzeilersboot Vada, zodat zij volgend jaar mét foto in het jaarboek komen. Best lastig om de zeilen net bol te fotograferen als het bladstil weer is. Maar het is gelukt. Wij motoren verder naar de Iles Chaussey, een rotsengroep met één hoofdeilandje (Ile Grande) iets ten noordoosten van St. Malo. Met moeite meren we af tussen de boeien. Met z’n vijven gaan we met het bijbootje van de Swanta aan wal. Vanaf Ile Grande hebben we bij laag water een schitterend uitzicht op al die rotsen.

 en 

De volgende dag is het bewolkt. Hoopvol hijsen we de zeilen, maar nee, de beloofde mooie oostenwind blijft uit, er is bijna helemaal geen wind, en wat er is, komt pal van achter, dat schiet niet zo op, dus varen we op de motor naar Jersey. Onderweg ontvangen we allemaal weerberichten met stormwaarschuwingen voor de avond. Dan liggen we mooi in het ons vertrouwde dock van St. Helier op Jersey.