Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

maandag 21 juni 2021

In de storm

 

Eckernforde blijkt een aardig stadje te zijn.

Een kleine ‘Altstadt’, veel winkels, een strand en van de verenigingshaven via een mooi vormgegeven boulevardje te bereiken.


Via een oude brug lopen we de Altstadt in. We moeten nog wel wennen aan de bratkartoffeln lucht die we overal ruiken in de Duitse badplaatsen. Eten ze nog wel eens wat anders? 

 


De volgende fjord is de Schlei, meer een brede rivier. Op weg daarnaartoe trekt de wind aan tot een 6 Bft en kijk, daar hebben we de korte steile golfslag van het IJsselmeer! Via de nauwe ingang varen we de Schlei op. Hier moeten we ons aan de smalle geul houden.


Het is zo warm dat er maar één optie is, lekker ankeren. We kiezen een mooi plekje uit ten noorden van Maasholm. Ankeren op 2.30 meter water, en dan een ketting en veel lijn, haha. We liggen als een huis en draaien de volgende ochtend alle kanten op.


We gaan daarna weer een paar mijl verder de Schlei op naar het plaatsje Kappeln. We komen hier in Duitsland een grote variëteit aan boten tegen, vaak prachtige mooi in de lak zittende houten schepen, zoals deze die wordt opgetuigd.


Kappeln is erg toeristisch. De Kielerfjordhavens lopen in het weekend hiernaartoe leeg. We liggen in de stadshaven met de punt van de boot naar de boulevard met alle restaurantjes.


De onrust komt meer van de waterzijde, al die boten die daar rondvaren en wachten op een brugopening.

We fietsen naar het kleinste stadje van Duitsland, Arnis, feitelijk één straat met aan de waterzijde wat kleine werfjes.


Zondag blijven we liggen, althans dat wás het besluit. Het onweer trekt vroeg in de ochtend over en het lijkt een mooie dag te worden. De windrichting Z draaiend naar Zw, een goede reden om te vertrekken naar Sonderborg in Denemarken. Met rustig weer varen we uit, langs het karakteristieke haventje bij de ingang van de Schlei, Schleimunde.


Vol tuig gaat op, maar na een uurtje trekt de wind geleidelijk aan, eerste rif erin, even later genua ingerold, nog weer later tweede rif en zo zeilen we met een gemiddelde wind van 35 knopen (8 Bft) met enkele uitschieters boven de 40 knopen (ware wind) naar Sonderborg toe. De smalle ingang van de marina, vol op lagerwal, is nog even een uitdaging maar ook dat gaat goed.


Maandag 21 juni is de wind gaan liggen, maar er stort zich nu wel een front boven ons uit. We houden ons schuil in de boot. Vanmiddag moet het over zijn en gaan we de stad bezoeken.

Onze route tot nu toe na het Kielerkanaal (route in groen, beetje slecht zichtbaar)