Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

donderdag 2 juni 2016

Storm en mist

Na Brugge doen we een dagje Oostende met de trein. Ik (Ineke) ben door mijn rug gegaan en met pilletjes is het wel OK voor landtoerisme, maar een dagje (zeil)rust is prima. In Oostende is het de laatste dag van een soort Sail-manifestatie, Ostende voor Anker geheten. Een hele drukte en veel mooie kleine klassiekers in de haven.


In het stadje stuiten we op een optocht, waaronder deze reuze steltlopers. We doen ze niet graag na.

Dit is ook de laatste zonnige dag. De volgende dag plenst het met bakken uit de lucht, maar als het even wat minder nat is, weerhoudt dat Frits niet van een klusje.

’s Nachts komt er een zware storm over ons heen. In Zeebrugge liggen we helemaal beschut achter hoge flats, en toch schommelt het nog behoorlijk.
De volgende dag vertrekken we voor een kort tripje naar Oostende met een mooie bakstagswind (4-5 Bft). We varen vlak langs de kust maar we zien er door mist niets van. Nu missen we daar niets aan, want die bebouwing langs de Belgische kustplaatsen is vreselijk, één grote flatklomp per plaats. In Oostende treffen we de Illusie weer, en later ook de Valentijn van kustzeiler Martien met broer en opstapper. Zij zijn ook op weg naar Zuid Bretagne.
Pintail en Valentijn achter elkaar voor het clubhuis van de RNSYC in Oostende
Donderdag  is er qua wind goed te varen, maar het is alweer erg mistig. Terwijl we op de Illusie aan de koffie zijn, begint het ook nog fors  te regenen. We blijven dan ook allemaal een dagje liggen.  En maar schommelen op de deining van de noordenwind die de haven inrolt. Vooral rond hoog water. Dan is het echt feest. ’s Middags is het droog en bezoeken we het Mu.ZEE, het provinciaal museum voor moderne (Belgische) kunst. Hier zien we hoe we van onze mondkapjes nog iets moois kunnen maken, dus…niet meer weggooien!

Voor het strandleven is het een slechte periode. De boulevard en het strand zijn verlaten en voor het uitzicht hoef je ook niet te gaan. De Noordzee dampt wat uit aan mist deze week, en dat ondanks een stevige wind. Maar uitwaaien gaat als de beste.

‘Inmiddels hebben we de Pintail stevig vastgelegd met tien lijnen, deels met rubber dempers, want de wind gaat vannacht weer fors toenemen. ’s Avonds worden alle lijnen nog eens bijgesteld. Ook Martien is druk in de weer om de Valentijn op z’n plek te verankeren.

En dan raast de storm over ons heen. De wind giert, de regen klettert, de steiger piept, de lijnen kraken en ook de stootwillen knarsen een deuntje mee, en toch weten we in slaap te vallen. Donderdag gaat dit onverminderd door en zelfs met die harde wind is het nog steeds mistig. Na de koffie met de Illusiebemanning zoeken we ons heil aan wal en wandelen wat af in Oostende. Het ziet er naar uit dat we pas zaterdag weer vaarbaar weer hebben. Dan is de keuze, afhankelijk van wind en zon: Dover of Duinkerken.