Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

zondag 16 juni 2013


Naar het Finse vasteland

Na een “verwaaidag” op het eilandje Rödhamn, waar de vers gerookte zalm van de havenmeester overigens prima smaakte, konden we eindelijk weer eens voluit zeilen. De noordwesten wind nam al snel toe tot windkracht 6. Met uitschieters van de bootsnelheid van boven de 9 knopen vlogen we oostwaarts. Mooi om weer eens een grotere afstand af te leggen.

 het is nog steeds koud (water is 12 graden)
Het water in de Alandarchipel is wat ruimer, zodat we niet continue op boeien en rotsen hoeven te letten. Ook wel weer eens lekker. Niettemin zoefden we met ruim 8 knopen wel door een smalle rotsachtige doorgang.
 
De bebakening in Finland is gelukkig uitstekend. Veel goed zichtbare geleidelijnen en –borden en veel gestapelde, witgekalkte stenen hopen, die goed zichtbaar zijn tegen de achtergrond van de dennenbomen. Verder voornamelijk cardinale tonnen, maar zonder topteken.

 
 

 Uiteindelijk meerden we af in Korpoström, waar het toeristenseizoen nog niet was geopend. Winkel was nog dicht, helaas. De volgende dag op naar Kasnas, waar wel gelegenheid tot het inkopen van voedsel is.  Je wordt wel vindingrijk als je een maaltijd uit de resten uit de voorraad moet samenstellen.  In Kasnäs hebben we een mooie wandeling over de rotsen gemaakt rond het daar gevestigde natuureducatiecentrum. Helaas was de geologische uitleg op de diverse rotsen in het Zweeds en Fins. We begrepen wel dat het vulkanisch gebied is geweest. Finland is officieel tweetalig. Alle Finnen, ook de 94% die historisch gezien niets met Zweden hebben, moeten zweeds leren. Maar hierover is discussie gaande, begrepen wij van een Finse. Het Zweeds heeft voor ons nog wel wat herkenbaars, maar het Fins is verwant aan het Ests en Hongaars, en is onbegrijpelijk.
  ook de straatnamen staan in twee talen, onder: Fins
Het plan om naar Hanko te zeilen, laten we varen. Er is een harde zuid-westen wind voorspeld en het lijkt ons dat je in Hanko, dat naar het zuiden open ligt, dan erg onrustig ligt. Dus weer een flinke dagtocht van 50 mijl door de scheren naar het leuke stadje Tammisaari. Aanvankelijk was het zicht slecht, maar dat werd na een uurtje beter.

de Goelyo in de nevel

Tammisaari ligt heel beschut een aantal mijl landinwaarts. Het is een prachtige tocht  van de kale rotsige buitenscheren langs de vele met dennenbossen begroeide eilanden meer landinwaarts. Het lijkt hier wel een labyrint. Overal zie je identieke beboste eilanden met  doorgangen ertussen. De huizen staan hier diep verscholen in het bos.
In Tammisaari liggen ook de Goelyo en de Josha. Na aankomst begint het te regenen en dat houdt ook de volgende dag aan. Bij de borrel wisselen we onze ervaringen uit met de bemanning van de andere twee schepen. Tammisaari is een leuk stadje, 15.000 inwoners betekent in Finland heel wat. Hier kunnen we ook een Fins usb-stickje met een maand mobiel internet kopen. We zijn weer online en kunnen dit blog bijwerken en de gezellige mails (!) beantwoorden. Het valt op dat er hier geen tuinen of plantenbakken met bloemen te zien zijn. In een winkel zagen we dat de planten ook wel erg duur zijn, een kleine kamerhortensia kost hier al 35 euro!  Wel staan hier erg veel seringen (in bloei). ’s Avonds en ook de volgende avond meten we op onze boot vlagen van zuidwest 7. We  zijn blij dat we hier liggen. Zelfs hier liggen we nog wat te schommelen. Het plaatsje heeft ook een stukje oude stad, waar we in een huiskamercafé'tje lunchen en de bedienende economiestudente uit Helsinki uithoren over het Finse leven.

de oude 'stad'
 
 
Met een mooi westen windje zeilen we twee dagen later op de fok tussen de eilanden en de zuidkant van het vasteland door naar het oosten.  We zien hier wat meer huizen en er varen ook wat meer (motor)boten. 
 
Het laatste deel voerde ons door de Barösund, een smal vaarwater tussen de beboste oevers door. Overal buitenhuisjes en er wordt dan ook al heel wat afgevaren met motorbootjes.  

 
 
We meren in deze sund af aan een degelijke steiger met in de nabijheid een van de laatste supermarkten tussen hier en Helsinki.

 
 De volgende dag, vandaag, trekt een warmtefront over en valt er een groot deel van de dag gestage regen. Een goede dag voor wat motoronderhoud, opruimwerk en studie (van het weerprogramma Zygrib, accubeheer, motorontluchten etc). We zitten ruim in onze tijd, een ligdag kan er wel af, Helsinki is nog maar 50 mijl weg en daar willen we woensdag zijn.