Met de Pintail op reis

Met de Pintail op reis
Pintail

vrijdag 6 juni 2014

De eerste rotsen


4 Juni vertrekken we weer uit Anholt. We hebben daar volop genoten. Honderd jaar geleden zal het er precies zo hebben uitgezien. Met lichte regen en geen wind motoren we richting Zweedse kust. Halverwege komt er toch wat wind en kunnen we weer zeilen. Het is soms wat heiig.


’s Middags meren we af in de stadshaven van Varberg. Varberg is een middelgrote stad (voor Zweedse begrippen dan). Het staat bekend om haar mooie badhuis, dat aan de voet van een kasteel ligt.


In Varberg storten we ons op de ICA, een supermarktketen waar AH tot voor kort (mede)eigenaar van was. Vrijwel elke ICA heeft een ‘salad bar’. Je kunt hier de meest lekkere dingen in een bakje scheppen tegen een vaste prijs per bakje: garnaaltjes, mozzarellabolletjes, geitenkaas, gemarineerde lekkernijen, aangemaakte groentesalades etc. Waarom is dat nog niet bij de AH? Wij gaan ons hier de komende maand weer aan te goed doen. Mmmm.


We laden onze Zweedse SIM-kaart op met een internetbundel en krijgen zowaar onze nieuwe mifi-router aan de praat. Vanaf nu kunnen we aan boord 10 apparaten met internet verbinden. Niet dat we er tien hebben… maar toch. En het kan in de broekzak mee, zodat we een wandelende hotspot zijn!



De volgende dag zou een slechte dag worden, regen en veel wind, maar uiteindelijk krijgen we een vriendelijke zuidenwind kracht 4 en volop zon. Langs de wal trekken wel donkere luchten over. Onderweg supporten we via onze mifi Jan Michiel die op deze dag met succes zes keer (!) de Alpe d’Huez beklimt en afdaalt in het kader van Alpe d’HuZes. Dat is 160 km waarvan de helft klimmen is. We whatsappen wat af.

Dan doemen de eerste Zweedse rotspartijen op.


We varen naar het dorpje Tangen op het eiland Styrsö. De zon schijnt volop en vanuit het aan de haven gelegen kroegje klinkt oosterse lifemuziek. Tegen een rotsige heuvel gebouwde witte gerenoveerde visserswoningen omringen het haventje. Het lijkt wel of we een haventje aan de Middellandse Zee invaren. De volgende dag steken de witte huisjes mooi af tegen de donkere lucht.


Frits laat zich bij het betalen van het havengeld in het kroegje verleiden tot de aankoop van deze lekkere Zweedse hap, die hij over de steigers aan boord brengt.


De volgende dag is uitermate regenachtig. Er trekken buien met wind over en wij vertrekken naar de Göteborgs Kungl Segel Sällskap een verenigingshaven 10 km vanaf Göteborg, Längedrag. Het is even zoeken tussen al die rotspartijen, terwijl de regen neerplenst en de speedboten en vele ferry's vlak langs ons varen en geweldige hekgolven trekken. En ze blijven vriendelijk naar je zwaaien. Dat is typisch Scandinavisch. Het blijft wennen. Het is nationale feestdag in Zweden en daardoor een beetje druk. We maken druk gebruik van de was- en droogmachines in deze haven. Jammer dat er elke keer als er iets moet gebeuren met de was een plensbui valt.